9.7 C
Banja Luka

Ne postoji pravo na otcjepljenje, entiteti nisu države

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit danas je tokom vanrednog sastanka sa ambasadorima Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira razgovarao o aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i iznio svoja zapažanja.

Komandant EUFOR-a, general-major Laslo Štic, takođe je dao svoju ocjenu bezbjednosne situacije u BiH. Visoki predstavnik je posebnu pažnju posvetio ponovljenim najavama o otcjepljenju koje dolaze od strane rukovodstva Republike Srpske, saopšteno je iz OHR-a.

„Ovakve se najave ponekad odbacuju kao puka politička retorika. Ja ne mislim tako: svjedočimo sprovođenju političke agende kojom se ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Zvaničnici Republike Srpske bi trebali, kako se kaže, objasniti svoju kritiku sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Otcjepljenje od države Bosne i Hercegovine u svakom slučaju nije opcija. Evropske integracije ne smiju biti dovedene u pitanje. Ali, moramo garantovati i prava entiteta, što već i radimo. Svi u Bosni i Hercegovini imaju pravo živjeti u miru i bez diskriminacije.

Ovo su činjenice: ne postoji zakonsko pravo na otcjepljenje i entiteti nisu države. Entiteti postoje samo zato što postoji Bosna i Hercegovina. Ko god to dovodi u pitanje, prihvata sukob, a međunarodna zajednica to neće dozvoliti“, ističe se u saopštenju OHR-a.

Vrlo pažljivo pratimo, navode iz OHR-a, da li se i kakve aktivnosti preduzimaju u Republici Srpskoj koje bi mogle voditi ka narušavanju reda u BiH.

„Međunarodna zajednica garantuje postojanje države Bosne i Hercegovine, kao i mir i bezbjednost svih građana ove zemlje. Niko nema pravo da to ugrožava. Svaki pokušaj destabilizacije smatram ozbiljnim ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma“, saopšteno je iz OHR-a, dodajući:

„Građani ove zemlje napravili su iskorake ka pomirenju i suživotu koji su prije trideset godina djelovali nezamislivo. Zato je jasno u kom pravcu sve zajednice u ovoj zemlji žele ići – ka prosperitetnoj budućnosti u Evropskoj uniji. To je ono što političke elite moraju ostvariti,“ rekao je visoki predstavnik nakon sastanka.“

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here