16.7 C
Banja Luka

Djecu i potomke učiti podvizima junaka iz Miljevine

Kod centralnog spomenika u Miljevini danas je služen parastos za 104 srpska borca i 40 srpskih civila tog kraja, koji su poginuli u proteklom ratu.

Kata Elez, udovica Pera Eleza, komandanta Sedmog /miljevinskog/ bataljona Fočanske brigade Vojske Republike Srpske, kaže da su ovakvi događaji, kada se iskupe porodice poginulih i ratni saborci njenog pokojnog supruga, i nakon više od 30 godina veoma potresni.

– Lijepo je što se narod ipak sjeća njihovih podviga i zasluga, neka se bar koliko-toliko ne zaboravi. Ostali smo, ja kao mlada supruga, djeca mala, borila se i izborila, djeca su odrasla, snašla se, dobro smo, ali tuga ostaje. Žao mi je što nije dočekao da vidi unučad, da vidi djecu kako su odrasla, sve to boli, ali nije jedini – priča Elezova.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije u Miljevini Srđan Stanković podsjetio je da je Sedmi bataljon odbranio srpska ognjišta ovog kraja i da je u jednom periodu držao dugu liniju fronta od Daničića kod Foče, preko Koluna, Osija i Rogoja do Lupoča na Treskavici.

Stizali su i na goraždansko ratište, na Igman, Olovo, Nevesinje.

– Miljevinski bataljon je imao više od 100 borbi, većina njih na Lupoču na Treskavici. Po evidenciji koju smo vodili, 17 dana imali smo po tri puta napad u jednom danu, svaki napad je trajao tri sata, tako da su se dnevno borbe vodile po devet do deset sati – rekao je Stanković.

On je naveo da ove cifre moraju ući u istoriji.

– Mi smo bataljon koji je najviše stradao, prema broju stanovnika, prema teritoriji, prema broju boraca. Miljevski bataljon je rat završio sa 300 boraca, a imao je 104 poginula, to se mora poštovati i cijeniti, mnogi borci su poginuli u borbi prsa u prsa – istakao je Stanković.

Predsjednik Boračke organizacije Foča Ljubomir Dostić rekao je da je Sedmi pješadijski bataljon imao gotovo nemoguću misiju.

– Ali je uz velike ljudske gubitke odbranio svoju zonu odgovornosti i time omogućio da fočanske brigade odbrane teritoriju Foče i obezbijede cjelovitost Republike Srpske – rekao je Dostić.

Spomenici, poput ovog u Miljevini, poručio je Dostić, treba da uče Srbe da budu iznad sujeta i podjela i da nikad ne zaborave da je sloboda najviša vrijednost srpskog naroda.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here