20.7 C
Banja Luka

F-16 avioni prvi put oborili ruske projektile

Rusija je ponovo ispalila desetine projektila i dronova širom Ukrajine, među kojima su i oni za koje je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su ih oborili borbeni avioni F-16 koje je Kijevu isporučio Zapad.

Radi se o prvom prijavljenom korištenju ovih aviona na frontu u Ukrajini. Njih je Zelenski dugo tražio od saveznika Ukrajine.

U napadu je poginulo najmanje petoro ljudi, uništeni su hotel, kuće i stambene zgrade, kao i kritična infrastruktura u više ukrajinskih regiona. Kijev i drugi gradovi su zbog toga imali restrikcije struje.

Američki predsjednik Džozef Bajden u avgustu 2023. dao je zeleno svjetlo za slanje aviona F-16 u Ukrajinu, iako SAD neće direktno davati borbene avione, prenosi Nova.

Kao što to često čini u izjavama nakon ruskih bombardovanja, ukrajinska vojska je navela ruske regione i teritorije na koje su lansirani projektili.

Zelenski i drugi najviši zvaničnici više puta pozivali su SAD da ukinu ograničenja i puste Ukrajinu da udari duboko u Rusiju kako bi pogodila vojnu infrastrukturu odgovornu za rat.

„Saveznici pokušavaju da ne razgovaraju sa mnom o tome. Ali ja nastavljam da pokrećem ovu temu. Generalno, to je to. Olimpijske igre su završene, ali pingpong se nastavlja“, rekao je Zelenski.

U komentarima o prvoj upotrebi F-16 Ukrajine za obaranje projektila, Zelenski je rekao da ih je premalo i da ima premalo pilota obučenih da upravljaju njima, piše „Guardian“.

Ukrajinska vojska objavila je snimak koji, kako tvrde, prikazuje rušenje ruskog borbenog aviona tipa Su-25 kod grada Kramatorska na istoku Ukrajine.

Avion su, kako je objavila vojska, srušili pripadnici protivvazdušne odbrane 27. mehanizovane brigade.

Zelenski je izjavio da Ukrajina planira da predstavi plan za okončanje rata sa Rusijom demokratskim i republikanskim kandidatima za američkog predsjednika Kamali Haris i Donaldu Trampu.

Pored upada u rusku oblast Kursk, plan, kako je rekao Zelenski, uključuje i dodatne korake na diplomatskom i ekonomskom frontu, prenosi „Guardian“.

Takođe će predstaviti plan američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu, dodao je Zelenski.

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je mirovni plan Zelenskog, istakavši da Rusija nastavlja sa „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini, prenosi RTS.

„Trenutno ne postoje preduslovi za mirne pregovore o Ukrajini“, naveo je Peskov, prenio je Reuters.

Na konferenciji za novinare Zelenski je otkrio da je Ukrajina testirala svoju prvu domaće proizvedenu balističku raketu.

Takođe je rekao da Ukrajina ove godine može da proizvede između 1,5 i dva miliona dronova, ali trenutno nema potrebna sredstva za to.

U daljim izjavama, koje je prenio Reuters, Zelenski je rekao da će se rat sa Rusijom na kraju završiti kroz dijalog, ali da Kijev mora da bude u snažnoj poziciji na samitu za koji se nada da će se organizovati ove godine kako bi napredovao u svojoj viziji mira.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here