15.7 C
Banja Luka

Geodeti razriješili dilemu: Božović govorio istinu, Vujičić lagao

Inspektorat Republike Srpske će zaustaviti radove na proširenju aerodroma Sarajevo koji se izvode na teritoriji Republike Srpske u Istočnoj Ilidži, a za koje je dozvolu izdalo samo federalno ministarstvo prostornog uređenja. Ovo je poručeno danas na mjestu izvođenja radova, a po dolasku inspektora na poziv načelnik opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića.

Utvrđeno je i da se obližnja ulica Vasilja Grđića koja će biti zatvorena za saobraćaj nalazi u Federaciji, a ne u Srpskoj kako su to tvrdili pojedinci iz SNSD-a i optuživali lokalnu vlast da je „prodala granicu“.

Današnjim izlaskom na teren republički geodeti su praktično utvrdili granicu između Republike Srpske i Federacije na spornom zemljištu na kom aerodrom Sarajevo izvodi radove…

Utvrđeno je da su radovima ušli na teritoriju Srpske, ali i da se obližnja ulica Vasilja Grđića nalazi u Federaciji, a ne u Srpskoj kako je to tvrdio poslanik SNSD-a Miroslav Vujičić, koji je govorio i da je dozvole za radove aerodromu dao načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović, koji je danas rekao da su sve Vujičićeve tvrdnje nadležne institucije demantovale.

„Kao što vidite ovdje ovaj mednik, ovu među, ona se nalazi daleko iza saobraćajnice ulice Vasiilja Grđića.Tako da mislim da ovim današnjim skupom i postavljanjem ovog ovdje kolčića, međe, ili nazovite ga kako god hoćete, smo sve ono što je u prethodnom periodu bilo i izneseno na račun opštine Istočna Ilidža, mene i mojih saradnika demantovali, demantovali činjenično i od početka govorili i od prvog skupa koji se tu pojavio da se ovdje ljudima manipuliše, da ljudima jasno treba reći dati do znanja da se nalaze u Federaciji, da međuentitetska linija nije predmet posla koji radi bilo koja jedinica lokalne samouprave, već isključivo Zajednička komisija i da mi sa tim apsolutno nemamo ništa“.

Božović ističe da će ipak pronaći način da pomognu stanovnicima ulice Vasilja Grđića, koja će biti zatvorena za saobraćaj po okončanju spornih radova.

„Mi kao nadležni organ u dijelu Republike Srpske ćemo pomoći stanovnicima opštine istočna Ilidža i onima koji žive u dijelu Federacije, a imaju naše dokumente, ali na način koji je institucionalan, način koji je zakonit, a ne lomljenjem preko koljena i ne na način koji treba da predstavlja bilo čije političke poene, već isključivo rješavanje problema ljudi“.

Iz Republičke uprave za geodetsko-pravne poslove potvrdili su da se Božović obratio nadležnim organima Srpske i da je aerodrom Sarajevo dozvolu za radove dobio samo od federalnog ministarstva prostornog uređenja.

„To rješenje koje je izdato, ono ne može da bude izdato, gdje su čestice pobrojane koje su vlasništvo Republike Srpske. Već skoro pedeset metara su ušli da rade na teritoriju Republike Srpske. To je nedopustivo i ja ovdje prije svega govorim u ime Vlade i kažem da ćemo naći način i mogućnost svim sredstvima da odbranimo“, kaže Dragan Stanković, direktor RUGIPP Srpske.

Glavni urbanističko-građevinski inspektor Republike Srpske Dragan Miovčić kaže će radovi na teritoriji Srpske biti zaustavljeni.

„Mi ćemo izdati rješenje i poslije toga ćemo obilježiti ovo što je naša teritorija i dotle se može raditi, a ovamo dolje se kod nas ne može raditi, to je to“, kaže Miovčić.

„Može se graditi samo na način da predstavnici aerodroma, tj. vlasti zajedno sa Vladom Republike Srpske sjednu i razgovaraju i dogovaraju na koji način da to riješe“, dodao je direktor RUGGIPP-a Stanković.

Iz Republičkog inspektorata su najavili i postavljanje trake kojom će označiti dio Srpske na kojem se zabranjuje radova na proširenju aerodroma Sarajevo, te upozorili izvođače radova da bi uklanjanje trake bilo krivično djelo na koje će reagovati MUP Republike Srpske.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here