19.7 C
Banja Luka

Video: Golema eksplozija u Vovčansku, prizor zastrašujući

Društvenim mrežama šire se izvještaji o tome da su ruske snage pogodile ukrajinski grad Vovčansk u regiji Harkiv koristeći snažnu bombu, za koju neki tvrde da je termobaričko oružje ODAB-9000.

 

Snimke koje se šire pokazuju nešto što izgleda kao razorna eksplozija u centru grada.

Prema tvrdnjama nekih ruskih blogera, eksploziju je izazvala ODAB-9000, koja se inače naziva i „Otac svih bombi“. Drugi tvrde da se radi o termobaričkoj bombi FOAB-1500.

Što je ODAB-9000?

Vjeruje se da je ODAB-9000 najmoćnija ruska termobarička bomba, dizajnirana za stvaranje masivnog udarnog vala koji može uzrokovati široka razaranja na velikom području.

Ako je napad zaista izveden njome, ovo bi bila prva zabilježena uporaba ODAB-9000 u borbi.

Termobarično oružje djeluje tako da koristi kisik iz okolnog zraka za generisanje intenzivne eksplozije i udarnog vala. ODAB-9000 se smatra uglavnom eksperimentalnim, jer je testiran samo jednom 2007. godine i nije potvrđeno da je dio ruskog standardnog arsenala, piše Kyiv Post.

Do sada je FAB-3000, još jedna velika bomba, bila najčešće korišteno teško naoružanje u Rusiji, koje je nadograđeno sistemom navođenja, što omogućuje precizne udare na utvrđene ciljeve.

Međutim, sama snaga eksplozije u Vovčansku dovela je do raširenih spekulacija da je možda korišteno nešto puno moćnije, poput ODAB-9000.

Koliko je vjerovatno da je bačen ODAB-9000?

Ukrajinska specijalizirana vojna stranica Defense Express bacila je sumnju na ovu teoriju, s obzirom na to da se ova bomba, u svom izvornom dizajnu, baca tačno iznad cilja, a da su nosači strateški bombarderi poput Tu-160, Tu-95 ili Tu -22M3.

Raspoređivanje takvog oružja u sadašnjim uslovima je vrlo malo vjerovatno, piše Defense Express, jer bi gotovo sigurno dovelo do gubitka ruskog bombardera zbog ukrajinskih projektila zemlja-zrak.

Jedini poznati slučaj da je Ruska Federacija koristila Tu-22M3 za bacanje bombi bio je u opsadi Mariupolja, gdje je rizik bio minimalan zbog ograničenih prijetnji protivazdušne obrane.

Štoviše, čini se da video napada na Vovchansk prikazuje eksploziju navođene bombe u klasi od 1500 kg ili 3000 kg, što bi sugerisalo da je korišteno oružje vjerovatnije navođeni FAB-3000 ili manja termobarička bomba ODAB-1500.

I bombe ODAB-1500 i FAB-3000 obično se izbacuju iz lovaca-bombardera Su-34, a njihova je upotreba sve češća na bojišnici, piše Kyiv Post, prenosi Index.

 

(Vijesti.ba)

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here