11.7 C
Banja Luka

Skandal: Gradonačelnik Trebinja prepisao tuđi tekst u svoj magistarski rad (FOTO)

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, u svom magistarskom radu odbranjenom 2010. godine na više mjesta koristi dijelove tuđih tekstova bez navođenja izvora. Istražili smo ovu temu i došli do zanimljivih saznanja…

U službenoj biografiji Mirka Ćurića, gradonačelnika Trebinja stoji da je završio ekonomski fakultet bez navođenja naziva obrazovne ustanove na kojoj je stekao akademsko zvanje, a dalje se navodi da je magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Kako u biografiji nije definisano gdje je Mirko Ćurić stekao diplomu osnovnih studija, pretragom COBISS bibliotečkog sistema pronašli smo da je diplomirao na Fakultetu za trgovinu i bankarstvo ‘’Janićije i Danica Karić’’ uz naznaku da nijedna biblioteka u COBISS sistemu Srbije nema primjerak ovog rada, a pretragom smo ustanovili postojanje više diplomskih radova sa identičnim nazivom.

Do magistarskog rada smo uspjeli doći i nasumičnim kopiranjem dijelova teksta te pretragom na internetu ustanovili smo više poklapanja sa tekstovima koji su ranije objavljeni, a koje Mirko Ćurić neizmijenjene i bez navođenja izvora koristi u svom radu.

Pored standardnih publikacija, Mirko Ćurić se u svom radu ‘’oslanjao’’ čak i na Wikipedia-u koja u naučnim krugovima slovi za nepouzdan izvor.

Daljim istraživanjem uočili smo očitu sličnost sa radom profesorice Nermine Mujagić, koju smo kontaktirali i poslali na uvid magistarski rad Mirka Ćurića. Ona je potvrdila da postoji sličnost sa dijelovima njenog rada objavljenog u časopisu ‘’Status’’ 2008. godine.

“Dobila sam na uvid magistarski rad Mirka Ćurića objavljen 2010. godine na temu “Uloga lokalne vlasti u procesu EU integracija – sa posebnim osvrtom na lokalnu samoupravu u Republici Srpskoj“ u kojem sam, u dijelu rada koji se tiče procesa evropskih integracija uočila evidentnu sličnost sa dijelovima mog rada “Sterilnost Međunarodne zajednice u BiH“ objavljenog 2008. godine u časopisu Status, a bez adekvatnog, metodološki ispravnog citiranja.

Dakle, ja ovdje mogu samo kazati da ću biti na raspolaganju nadležnoj instituciji gdje je rad odbranjen jer postoji evidentna sličnost s mojim radom. Ukoliko se pokrene bilo kakav postupak u vezi dokazivanja akademske čestitosti stojim zaista na raspolaganju za dodatne informacije“, rekla je za BN televiziju prof. dr Nermina Mujagić, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Mirko Ćurić je grubo zloupotrijebio funkciju koju obavlja zbog čega bi trebao snositi posljedice, smatra Nebojša Vukanović.

“Otkrili smo da je diplomirao kod čuvenog profesora Pušare u Avtovcu, na večernjoj školi braće Karić, a potom je magistrirao u Podgorici i taj magistarski rad je dobrim dijelom plagijat, a ono što je najzanimljivije da je taj magistarski rad napisan kao da ga je pisao Bakir Izetbegović ili Željko Komšić jer se gospodin Ćurić u njemu zalaže za građansku, unitarnu BiH, za reformu Ustava, što je potpuno suprotno političkim stavovima njegove partije i njegovog lidera Milorada Dodika.

Reagovali su neki ljudi iz akademske zajednice i nakon ovakvog skandala, u svakoj normalnoj i uređenoj državi on bi se morao povući sa funkcije jer je grubo zloupotrijebio“, rekao je Nebojša Vukanović.

Podudaranje dijelova magistarskog rada Mirka Ćurića sa dijelovima naučnih radova i ostalih publikacija za pojedince iz akademske zajednice koje smo kontaktirali predstavlja skandal. Tim povodom kontaktirali smo i Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore, gdje je Ćurić magistrirao, ali još uvijek nismo dobili odgovor.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here