21.9 C
Banja Luka

Kako će izgledati sastav Skupštine grada Trebinja?

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ubjedljivo je najjača stranka u najjužnijem gradu Republike Srpske kada je u pitanju borba za ulazak u Skupštinu grada Trebinja.

Na osnovu obrađenih 38 od 48 biračkih mjesta, odnosno 79,17 odsto, SNSD je osvojio 41,31 odsto ili 5.400 glasova.

Prema tome, i u naredne četiri godine, ova stranka će imaju ubjedljivo najviše odbornika u gradskom parlamentu (u još uvijek aktuelnom mandatu imaju 12).

Ono što je za sada poznato, još osam stranaka imaće svoje predstavnike u Skupštini grada, a u odborničke klupe sješće i predstavnik nacionalnih manjina, a zanimljivo je da prema dosad obrađenim podacima, svoje mjesto u Skupštini grada neće imati Partija demokratskog progresa.

Što se tiče onih koji zasad sigurno ulaze u Skupštinu Trebinja, prije svih tu je Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, koja je osvojila 1.885 glasova, što je 14,42 odsto. Na osnovu toga, ova stranka će nakon SNSD-a ponovo imati najviše odbornika.

Na trećem mjestu po broju glasova stiže zajednička lista Ujedinjene Srpske i DNS-a Nenada Nešića. Ova lista osvojila je podršku 1.083 birača, ili 8,28 odsto.

Četvrto mjesto zauzima SDS-Volja naroda sa osvojenih 6,39 odsto što je 835 glasova.

Nakon njih, slijedi Socijalistička partija, čija je lista osvojila 802 glasa, odnosno 6,14 odsto.

Narodna partija Srpske, Darka Banjca, šesta je po broju glasova i sa osvojenih 5,98 odsto ili 782 glasa, ima sigurno mjesto u trebinjskom parlamentu.

Slijedi NDP sa 5,13 odsto što je 670 glasova, nakon njega je Politička organizacija Srcem za naše Trebinje koja je zasad osvojila 641 glas ili 4,90 odsto.

Listu stranaka koje u ovom trenutku imaju mandat u Skupštini grada Trebinja zatvara Demos, sa osvojenih 525 glasova ili 4,02.

Ono što je najzanimljivije, jeste da cenzus za sada nisu prešli Partija demokratskog progresa koja je na prošlim  izborima osvojila tri mandata. Iako je do kraja ostalo da se obradi još 10 biračkih mjesta, može se reći da je rezultat PDP-a katastrofalan jer u ovom momentu imaju svega 237 glasova što je 1,81 odsto.

Na posljednjem mjestu je još jedna opoziciona stranka, a to je Narodni front. Lista ove partije osvojila je 212 glasova ili 1,62 odsto i zaista je teško očekivati da će do kraja brojanja uspjeti da se domognu granice od tri odsto, koliko je potrebno za cenzus i ulazak u Skupštinu grada.

Treba još dodati da prema dosadašnjim rezultatima, u odborničke klupe sjeda i Amar Šehovac, jer je on osvojio apsolutnu većinu kada je u pitanju glasanje za nacionalne manjine.

Skupština grada Trebinja inače broji 29 odbornika, a za većinu je potrebno 15.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here