21.7 C
Banja Luka

Kako će Ibro Berilo voditi Trnovo ako je iza rešetaka?

Kandidat SDA Ibro Berilo uvjerljivo je slavio na Lokalnim izborima i ostao načelnik Općine Trnovo, ali nije bio u prilici ni da se zahvali glasačima na podršci.

Berilo je u pritvoru, ali bez obzira na to Izborni zakon Bosne i Hercegovine mu je omogućio da bude kandidat. Izbornu kampanju je vodio (odnosno nije vodio) iz pritvora jer je uhapšen 5. avgusta, mjesec dana pred početak kampanje. Uhapsili su ga pripadnici SIPA, kao i njegovih troje saradnika, pod optužbama da je zloupotrijebio položaj kako bi za mito pogodovao investitorima koji su tokom njegovog mandata masovno gradili apartmane na Bjelašnici, piše Klix.

Berilo, pored pritvora, nije želio odustati od kampanje i načelničke kandidature, a podržala ga je i stranka. Na kraju se ispostavilo da ima veliku podršku građana jer je suvereno pobijedio Bajru Lindova, kandidata ispred SDP-a i Naroda i Pravde.

Sada, dan nakon izbora, postavlja se pitanje kako će Berilo voditi Opštinu Trnovo. Posljednje informacije u njegovom slučaju kažu da je Kantonalni sud u Sarajevu 5. septembra produžio Berilu pritvor za još dva mjeseca, što znači da će najmanje mjesec dana voditi općinu iz pritvora. Vrlo je moguće da će Berilo, bez obzira da li u međuvremenu bude podignuta optužnica, ostati u pritvoru još neko vrijeme, pa bi Opština Trnovo vrlo lako mogla zaključiti 2024. godinu bez načelnika.

U situaciji kad je načelnik u pritvoru, mijenja ga njegov pomoćnik. Upravo tako je bilo i u slučaju kad je uhapšen tadašnji načelnik Opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić. Mijenjala ga je njegova pomoćnica Mirsada Smajić. Kasnije je Hadžibajrić opozvan, a Irfan Čengić preuzeo Općinu Stari Grad.

Naravno, situacija bi se za Berila mogla daleko više zakopmplikovati u slučaju podizanja i potvrđivanja optužnice.

U svakom slučaju, pitanje Opšine Trnovo i njenog djelovanja u narednom periodu bit će jedna od zanimljivijih tema. Berilo nije odustao od kandidature, a ni građani od Berila, ali neke stvari u ovim trenucima nisu u njihovim rukama.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here