23.7 C
Banja Luka

ISPOVEST BORACA „AHMATA“: Oružane snage Ukrajine nas truju toksičnim supstancama

Jedan od mojih boraca, koji ima 21 godinu, kada je udahnuo, završio je na intenzivnoj nezi sa zastojem srca, rekao je komandant jedne od grupa specijalnih snaga „Ahmat“ sa pozivnim znakom „Had“.

Ukrajinske trupe koriste municiju sa toksičnim supstancama tokom napada u Kurskoj oblasti, izjavio je komandant jedne od grupa specijalnih snaga „Ahmat“ sa pozivnim znakom „Had“.

On je naveo da su na položajima dva puta napadnuti gasom, kao i da su momci „prošli sa teškim trovanjem“.

Prema njegovim rečima, već je poznato da Oružane snage Ukrajine za municiju koriste supstance koje sadrže derivate industrijskog hlora, cijanogenog hlorida i fosgena.

„Jedan od mojih boraca, koji ima 21 godinu, kada je udahnuo, završio je na intenzivnoj nezi sa zastojem srca. Trenutno je na rehabilitaciji“, dodao je „Had“.

O sličnim napadima ukrajinskih oružanih snaga govore i drugi borci „Ahmata“, koji se bore u Kurskoj oblasti.

„Ispustili su neku vrstu gasa iz ‘Baba Jage’. Bilo nas je šest na pozicijama, a zatim su počeli da nas peku oči i lice, nakon čega smo morali brzo da napustimo položaj“, objasnio je jedan od vojnika.

Prema njegovim rečima, za oporavak od ovog napada bilo je potrebno oko pet dana.

Prethodno je načelnik trupa radijacione, hemijske i biološke odbrane Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov rekao da „Ministarstvo odbrane Rusije poseduje informacije da se Ukrajina priprema da izvede provokaciju uz upotrebu hemijskog oružja“.

„Još jedan od dokaza da se sprema provokacija je i to što se Ukrajini isporučuju sredstva individualne zaštite zapadne proizvodnje u obimu koji je prevelik za zemlju koja ne poseduje hemijsko oružje“, istakao je Kirilov.

Izvor: Rt.rs

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here