Naslovna Najnovije Advokat iz Banjaluke podnio krivičnu prijavu protiv Draška Milinovića i više nepoznatih...

Advokat iz Banjaluke podnio krivičnu prijavu protiv Draška Milinovića i više nepoznatih lica

0

Zbog netransparentne procedure izgradnje teniskog terena u Banjaluci.

Advokat iz Banjaluke Dario Sandić shodno odredbama Zakona o kaznenom postupku RS, te Krivičnog zakonika RS i Zakona o javnim nabavkama, podnio je krivičnu prijavu protiv Draška Milinkovića i nepoznatih lica članova nadzornog odbora iz reda zaposlenih u Republičkoj direkciji za obnovu i izgradnju Republike Srpske koji su vršili nadzor nad izgradnjom Teniskog centra RS u periodu oktobar 2022 – april 2023. godine.

U krivičnoj prijavi piše da je Draško Milinović, predsjednik Teniskog saveza RS, u periodu jul 2022. godine – april 2023. godine kao predsjednik Teniskog saveza RS zaključio ugovor ili ugovor o izgradnji Teniskog centra Republike Srpske u Banjaluci, kraj parka Mladen Stojanović, sa izvođačima. radova, a bez prethodno provedenog postupka javne nabavke imajući u vidu da je novac za izgradnju Teniski savez RS dobio iz entitetskog i gradskog budžeta, te što je vrijednost ugovorenih radova veća od stvarne cijene izvedenih radova.

Dodaje se da su NN lica, članovi nadzornog odbora iz reda zaposlenih u Republičkoj direkciji za obnovu i izgradnju Republike Srpske, koji su vršili nadzor nad izgradnjom Teniskog centra RS u periodu oktobar 2022 – april 2023. godine, a prema ugovoru o nazdoru zaključenom sa Teniskim. savezom RS, jer je vrijednost ugovorenih radova veća od stvarne cijene izvedenih radova, a što su prijavljeni svojim činjenjem, odnosno nečinjenjem prikrili i/ili faslifikovali.

Dodaje se da su počinili krivična djela: Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315 KZRS, Prevara u službi iz člana 317 KZRS, Prevara iz člana 230 KZRS, Zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 249 KZRS, Zaključenje štetnog ugovora iz člana 255 KZRS, Nenamjensko. korištenje budžetskih sredstava iz člana 324 KZRS.

U obrazloženju se ističe da je prema pisanjima medija koja su se pojavila u novembru 2022. godine Grad Banjaluka i Vlada Republike Srpske izdvojili ukupno 15.000.000,00KM radi izgradnje teniskog centra RS, odnosno teniskog kompleksa na kojem se održao teniski turnir u aprilu mjesecu 2023. godine.

„Prema navodima u medijima izgradnja objekta je počela prije nego što je regulacionim planom taj objekat bio predviđen za izgradnju i prije nego što je postojalo odobrenje za građenje ovog objekta. Također, prema medijskim napisima jasno je bilo da je nosilac projekta Teniski savez RS, odnosno da je on ugovarač izgradnje sa privrednim društvima koja su gradila ovaj objekat.Takođe, iz sadržaja vijesti objavljenih u medijima moglo se zaključiti da Teniski savez RS nije proveo postupak javnih nabavki, a kako je to propisano odredbama Zakona o javnim nabavkama.Takođe, kao nadzor nad izgradnjom označena je Republička direkcija za obnovu i razvoj RS”, ističe Sandić.

Imajući u vidu medijske napise podnosilac prijave se obratio sa zahtjevom za pristup informacijama Teniskom savezu RS, Grad Banjaluka dana 23.11.2022. godine tražeći da mu dostave informacije: tko financira izgradnju objekta iu kojem iznosu i da li je proveden postupak javne nabavke za izbor najpovoljnijeg izvođača.

Od Grada Banjaluka dobio je odgovor u kojem se navodi da će novac za izgradnju objekta obezbijediti porodica Đoković u saradnji sa Vladom RS i Gradom Banjaluka, odnosno da je glavni investitor izgradnje Teniskog saveza RS zajedno sa novoosnovanom firmom Đorđa Đokovića.

“Nakon ovog odgovora ponovo sam od Grada Banjaluka dana 26.11.2022. godine tražio da mi odgovori na moj zahtjev i dostave informacije koje sam tražio u zahtjevu od 23.11.2022. godine, međutim odgovor nisam nikada dobio”, ističe se u obrazloženju.

Dana 25.11.2022. godine poslao je zahtjev inspekciji Grada Banjaluka, Inspektoratu RS, MUP-u RS da izvrši kontrolu gradilišta gdje se već gradio teniski centar, jer ne postoji tabla sa kojom bi se moglo utvrditi ko je, ko je izvođač radova i koji ima broj odobrenja za gradnju ( gradjevinska dozvola), te jer se iskopana zemlja nalazi na kolovozu i ugrožava sigurnost sudionika u prometu.

tražio sam da mi potvrde da novac za izgradnju neće biti obezbijeđen iz budžeta grada ili entiteta. Međutim, nikakav odgovor nisam dobio poslije”, istaknuo je advokat Sandić.

U obrazloženju krivične prijave Sandić dalje dodaje:

“Imajući u vidu odgovore Grada Banjaluka i Teniskog saveza RS jasno je da se informacije o izgradnji i finansiranju ne slažu, odnosno da se nešto krije, jer je grad odgovorio da će se izgradnja finansirati iz sredstava koje obezbjeđuje porodica Đoković, grad i Vlada, dok je Teniski savez odgovorio da će se sredstva osigurati od donacija. Takodje, kada se uzme da je portal www.capital.ba 20.11.2022.godine od Teniskog saveza dobio informaciju da pripremne radove izvodi firma Gradip doo Prnjavor, da vrši nadzor nad izgradnjom Republička direkcija za obnovu i razvoj RS, da Vlada izdvoji 2.000.000,00 KM, da Grad izdvoji 4.000.000,00 KM, te da će se na kraju ovaj objekat pretvoriti u dvoranu, jasno je da su informacije i iz grada i iz Teniskog saveza. žuč neistinit.Ističem da nije moguće doći do bilo kakvih informacija osim ovog gore opisanog”, pojašnjava Sandić.

Dalje ističe da je 22.02.2023. godine primio Informaciju Republičke uprave za inspekcijske poslove kojom me obavještavaju da su po mojoj prijavi izvršili inspekcijsku kontrolu izgradnje teniskog objekta, te da su utvrdili da se sve radi u skladu sa zakonom i pravilima.

„U zapisniku o kontroli koji je sačinjen na dan kontrole 25.01.2023. godine jasno se navodi da se izgradnja vrši u skladu s odobrenjem za izgradnju broj 15.03-360-277/22 od 20.01.2023. godine, bez konstatovanja pravosnažnosti iste, odnosno da Dozvola je izdata 5 dana prije kontrole inspekcije. Imajući u vidu navedeno dana 27. 4. 2023. godine podnio sam prijavu protiv inspektora koji je vršio inspekcijsku kontrolu izgradnje objekta i koji je sačinio zapisnik te ću u narednom periodu da podnesem i kaznenu prijavu protiv istog, kao i protiv njegovih nadređenih“, ističe. Sandić.

KONFERENCIJA O TROŠENJU BUDŽETSKOG NOVCA

Podsjetimo da su iz Teniskog saveza Republike Srpske prije održavanja turnira obećali da će, kada turnir bude okončan, održati opširnu konferenciju za medije na kojoj će se pričati o načinu na koji su potrošena sredstva iz budžeta. To je obećao predsjednik tog saveza Draško Milinović. Ta konferencija do danas nije održana.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube