Naslovna Republika Srpska Akcija Alfa 2: Kantar priznao krivicu i pristao da robija četiri godine

Akcija Alfa 2: Kantar priznao krivicu i pristao da robija četiri godine

BANJALUKA – Boban Kantar (29) iz Banjaluke, optužen za šverc heroina, marihuane, amfetamina, kokaina i ekstazija, priznao je krivicu i pristao da mu sud izrekne kaznu od četiri godine zatvora.

On je sa banjalukim Okružnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice u kome je predviđena pomenuta kazna, a sporazum je prihvatilo vijeće Okružnog suda u Banjaluci. Izricanje presude zakazano je za petak, 26. februar.

Osim zatvorske kazne, sporazumom je predviđeno da od Kantara bude oduzeto 1.170 evra kao i  725 maraka koje su stečene izvršenjem krivičnog djela. Obavezan je i da plati sudske troškove od 550 maraka, a od njega će biti oduzeto oko 152 grama heroina i 1,83 kilograma amfetamina.

Pored Kantara za šverc narkoticima optuženi su Ostoja Kutić (43), Marko Antonić (28) i Nikola Koprena (28) protiv kojih je sada razdvojen postupak. Optužnicom je obuhvaćen i Miroslav Kalabić (36) koji se nalazi u bjekstvu i njemu će se suđenje voditi odvojeno.

Kantar je pred sudijama istakao da se kaje zbog svega što je uradio i da više neće da čini krivična djela.

Tužilac Dalibor Vrećo naglasio je da se tužilaštvo odlučilo na sporazum jer je optuženi priznao krivično djelo i tako olakšao i ubrzao sudski proces.

„Smatramo da će se izrečenom kaznom postići svrha kažnjava.  Prilikom dogovora o kazni kao olakšavajuće smo uzeli priznanje, što je ubrzalo i pojeftinilo postupak. Otežavajuće je to što je ranije osuđivan“, kazao je Vrećo i dodao da od sudskog vijeća traži da nakon izricanja presude produži pritvor Kantaru zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo.

Tom prijedlogu usprotivila se branilac optuženog Jadranka Ivanović koja smatra da zato nema potrebe.

„Molimo sud da pritvor zamijeni nekom od mjera bezbjednosti. On ima porodicu i dvoje maloljetne djece, kaje se i spreman je da promijeni ponašanje“, rekla je Ivanovićeva.

Kantar je zamolio da ga puste iz pritvora kako bi mogao da bude sa svojom maloljetnom djecom prije nego što ode u zatvor.

Prema optužnici Kantar, Kutić, Koprena i Antonić su od početka 2018. do septembra lani švercovali su heroin, marihuanu, kokain, amfetamin spid i ekstazi na području Banjaluke. U optužnici se navodi da je Kantar od njemu poznatih lica nabavljao, vagao, prepakivao i prodavao narkotike.

Angažovao je Koprenu i Kutića da skrivaju drogu koju je od njih preuzimao i prodavao. Prema optužnici Kantar je u pomenutom periodu više puta prodao narkotike, a cijena je zavisno od količine bila od 50 do nekoliko hiljada maraka. Tako je kilogram marihuane prodavao za 3.500 KM, a najviše je prodao tri kilograma pomenute droge za 9.000 maraka.

Optužnica Kutića tereti da je preuzimao narkotike od Kantara i čuvao ih, a dio je prodao. Koprenu terete da je po uputstvima Kantara držao manje količine kokaina, ekstazija i marihuane, a od Vladimira L. uzeo „mercedes“  i prepisao ga na sebe na ime duga koji je on imao prema Kantaru.  U optužnici stoji da je Antonić marihuanu prodavao za 50 maraka. Kalabiću, koji je u bjekstvu, na teret se stavlja da je posredovao u prodaji narkotika.

Kantar i ostali optuženi pali su u akciji „Alfa 2“ u septembru prošle godine kada je policija pronašla i oduzela 1,1 kilogram marihuane, 100 komada tableta ekstazija, manju količinu kokaina, nekoliko vaga za precizno mjerenje, mrvilice za drogu i druge predmete koji će poslužiti kao dokaz u postupku.

Dosije

Boban  Kantar ima podeblji policijski dosije i hapšen je više puta zbog raznih krivičnih djela. Osuđivan je za falsifikovanje isprave, nasilničko ponašanje, tjelesna povreda.

Izmađu ostalog, u Sudu BiH 2011. godine osuđen je za falsifikovanje isprave na devet mjeseci zatvora, odnosno uslovno na dvije godine. Osnovni sud u Banjaluci ga je 2013. godine osudio na šest mjeseci za nasilničko ponašanje, a 2014. e dobio je novčanu kaznu od 300 KM za tjelesnu povredu, dok je na istu kaznu osuđen 2019. godine zbog ugrožavanja bezbjednosti. Privođen je 2013. godine zajedno još jednom osobom zbog sumnje da su sjekirom i palicom polupali noćni klub „Opijum“ i kazino „Rojal“ u banjalučkom hotelu „Bosna“.  Kantar je hapšen i u akciji „Viker“, lani u julu, kada je kod njega pronađeno 610 grama heroina i 2,1 kilogram „spida“.

(Glas Srpske)