Naslovna Republika Srpska Akcija „Zajam“: Otkrivamo imena osumnjičenih

Akcija „Zajam“: Otkrivamo imena osumnjičenih

0

BANJALUKA, PRIJEDOR – Međunarodnom akcijom „Zajam“, koju pripadnici MUP-a Srpske izvode u saradnji s kolegama iz Hrvatske i Slovenije, obuhvaćeno je više lica za koja se sumnja da su omogućili izvlačenje više miliona evra iz slovenačkih firmi, potvrdili su izvori „Nezavisnih novina“.

Kako „Nezavisne novine“ nezvanično saznaju, akcijom su obuhvaćeni Dijana Đuđić, Zoran Stakić, Lidija Zrnić, Jelena Sladojević, Edin Vehabović, Bojan Sava Ivić, Tanja Subotić Došen, Žana Braunović i firma „Moj pravnik“.

Kako je saopšteno iz MUP-a Srpske, cilj akcije je dokumentovanje krivičnih djela koja se odnose na privredni kriminalitet.

„Na osnovu naredbi osnovnih sudova Banjaluka i Prijedor vrše se pretresi na osam lokacija na području Banjaluke i dvije lokacije na području Prijedora“, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Kako dodaju, pretresi lokacija vrše se kod D.Đ., Z.S., L.Z., J.S., E.V., B.S., T.S.D., Ž.B. i jednog preduzeća u Banjaluci.

„Ta lica se sumnjiče da su krivična djela izvršila na području Slovenije, tako što su preko svojih žiro-računa otvorenih u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji,  kao i preko računa njihovih preduzeća, omogućili izvlačenje novca iz više preduzeća iz Slovenije u iznosu od više miliona evra“, naveli su iz MUP-a Srpske.

Slovenački mediji javili su da je istragom navodno obuhvaćen i sam Rok Snežič, slovenački biznismen i poreski savjetnik iz Maribora.

Podsjećamo, portal „Capital“ pisao je da je Srpska postala offshore destinacija i da su Slovenci u Banjaluci otvorili 200 fantomskih firmi kao i da najveću ulogu u masovnom otvaranju ovih preduzeća ima Rok Snežič.

Policija u Sloveniji saopštila je da su u toku 23 pretresa kuća u toj državi, te da u tome učestvuje čak 100 istražilaca.

Kako javljaju slovenački mediji, pod lupom je navodno i Miran Vuk iz Zavrča, bivši gradonačelnik ovog mjesta. Snežič je, dodaje se, u prošlosti bio poreski savjetnik porodice Vuk.

Snežič je ranije potvrdio da je preko svojih firmi posredovao u brojnim slučajevima u kojima su državljani Slovenije odlučili da preko Banjaluke sačuvaju novac zarađen iz poslovanja u Sloveniji, javljaju Nezavisne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: