20.7 C
Banja Luka

Andrićima iz Norveške zemlja u Trebinju prodata za tri marke po kvadratu

Trebinjski “Nugo holding” uplatio je Republici Srpskoj skoro milion maraka za 32 hektara zemljišta u Trebinju, što znači da mu je zemlja u svojini Grada Trebinja ustupljena za nešto manje od tri marke po kvadratu. Rok za uplatu sredstava bio je 6. oktobar, a potvrda da je kupac uplatio sredstava tek je prošle sedmice stigla „Direktu“ iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Na adresu nekih medija stiglo je prije dva dana i saopštenje u kome se navodi da su Andrići već počeli aktivnosti na realizaciji projekta.

„Kako naše preduzeće bude dobijalo zakonom predviđene dozvole i saglasnosti nadležnih republičkih i organa grada Trebinja, tako ćemo početi i sa konkretnim aktivnostima na terenu. Ukoliko se nastavi dosadašnji trend uspješne i brze komunikacije sa našim angažovanim lokalnim preduzećima – partnerima i nadležnim organima uprave, očekujemo početak pripremnih radova na lokalitetu Gorica 2 već početkom 2024. godine“, istakli su iz „Nugo holdinga“ uz obećanje da će o svim bitnim aktivnostima koje su u vezi sa ovim projektom blagovremeno obavještavati javnost.

Naime, 32 hektara zemlje u blizini centra grada Andrićima iz Norveške, kako su u javnosti predstavljeni novi investitori, ustupljeno je ispod tržišne cijene, što je i navedeno u ugovoru, koji je potpisao ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Denis Šulić i Jovan Andrić, koji se vodi kao odgovorno lice novoosnovanog “Nugo holdinga”. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Inače, Jovan Andrić trenutno radi kao vozač u trebinjskoj bolnici. O novom projektu on nije želio da govori za „Direkt“, jer kako je rekao, nema ovlaštenja za to. 

Jovan Andrić hapšen u policijskoj akciji

Inače, zastupnik firme „Nugo holding“ Jovan Andrić ranije je hapšen zbog navodne umješanosti u šverc skanka u vozilu hitne pomoći, ali je, nakon sudskog procesa oslobođen optužbi, potvrdio je „Direktu“ portparol trebinjskog Tužilaštva Srđan Vukanović.

Osnivači “Nugo holdinga” su, kako je navedeno, kompanije „Brova holding“ i „Brova grup“ iz Norveške, koje su u vlasništvu Miloša Andrića. 

Prodato zemljište u Trebinju se nalazi u katastarskoj opštini koja je označena kao Gorica 2, a u pitanju su dvije parcele, jedna – Debela Greda, površine 172.641 metar kvadratni, i druga – Banjevci, površine 150.571 metar kvadratni. 

Zemljište porodice Andrić u Trebinju

Parcela Debela greda

Parcela koja je porodici ndrić ustupljena ispod tržišne cijene

Parcela Banjevci

Naime, za ukupno 323.212 metra kvadratna Andrići su platili tačno 964.870,24 marke. Inače, cijena zemljišta je znatno ispod tržišne, jer je investicija, koja je procijenjena na oko 300 miliona maraka, označena kao projekat od posebnog interesa za ekonomski razvoj grada Trebinja i njegovu regiju. 

Naime, Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj 17. avgusta ove godine donijela Odluku o utvrđivanju investicionog projekta “Lajon hil vilidž” Trebinje kao projekta od posebnog interesa za ekonomski razvoj grada Trebinja i njegovu regiju, kojom je i odlučeno da cijena zemljišta bude ispod tržišne. 

Cijene zemljišta u okruženju, koja su u vlasništvu privatnih lica, kako “Direkt” nezvanično saznaje, trenutno se prodaju po cijeni od 30 do 60 maraka po kvadratu.

Ministar Denis Šulić je u izjavi za „Direkt“ precizirao da investitor neće moći da rasparceliše zemljište i da ga prodaje trećim licima, ali će stanovi i ostale nekretnine koje budu izgrađene moći da budu na tržištu.

Šta piše u ugovoru?

U ugovoru o kupovini zemljišta navedeno je da je “Nugo holding” dužan da u roku od deset godina završi „znatnije“ radove ovoga projekta. Ne uradi li tako, pojašnjava ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić u izjavi za „Direkt“, zemljište se vraća Gradu, a investitoru se ne vraća novac. Šta se u ovom ugovoru podrazumijeva pod znatnijim radovima, međutim, nije poznato. 

Takođe, ugovorom je predviđena i zabrana korišćenja i raspolaganja nepokretnošću u druge namjene osim za izgradnju investicionog projekta “Lajon hil vilidž”. 

Prema posljednjim najavama, gradnja kompleksa bi mogla početi već 2024. godine, dakle, slučajno ili ne, godine lokalnih izbora.

Kompleks će, kako je planirano, biti namjenjen penzionerima iz inostranstva, srednjeg i višeg staleža, koji bi provodili vrijeme u Trebinju. 

U planu je izgradnja oko 2.200 stambenih jedinica, poslovni prostori, tržni centri, zdravstveni objekti…

“Ja sam iz tog kraja, ja cijenim svoje ime. Mi želimo nešto raditi i ono što počnemo mi to i završimo. Neću garantovati da ćemo napraviti svih 2.200 stanova, ali prva faza koja je 700 je sigurna”, rekao je ranije medijima Miloš Andrić, direktor kompanija “Brova holding” i “Brova grup” iz Norveške.

Inače, Miloš Andrić spominje se kao vlasnik više preduzeća i kompanija širom svijeta. Na sajtu kompanije „Brova idea“ navodi se kao predsjednik uprave. U ranijim medijskim napisima Miloš Andrić se spominje i u vezi sa izgradnjom plutajućeg kazina u Dubaiju. Andrić se dovodio i u vezu sa kompanijom „Brova air“ koja je navodno kupila avionsku kompaniju u Estoniji, a 2022. godine osnovali su i razvojno-istraživački centar InoCoa u vojvođanskom mjestu Kovilj.

Inače, projekat „Lajon hil vilidž“ su podržali odbornici vlasti i opozicije u trebinjskoj Skupštini, jer su ga vidjeli kao šansu za razvoj Trebinja i nova radna mjesta.

 

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here