16.9 C
Banja Luka

Apelaciono vijeće u Hagu osudilo Saljiha Mustafu na 22 godine zatvora

Apelaciono vijeće Specijalnog suda u Hagu osudilo je danas bivšeg komandanta tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Saljiha Mustafu na 22 godine zatvora.

Predsjednik sudskog vijeća rekao je da je Apelaciono vijeće ocijenilo da kombinovana kazna od 22 godine zatvora, računajući vrijeme provedeno u pritvoru, odražava ukupnost kriminalne aktivnosti Mustafe.

U žalbi je utvrđeno da je Mustafa imao direktnu namjeru da počini protivpravno ubistvo, dajući pravo prvostepenom sudu da je „osoba koja se pominje kao žrtva protivpravnog ubistva ubijena u periodu od 1. aprila 1999. do kraja aprila 1999. o djelovanju i nečinjenju gospodina Mustafe i njegovih potčinjenih“.

– Vijeće je utvrdilo da je od približno 1. aprila 1999. do približno 19. aprila 1999. godine u zatočeničkom kompleksu u Zlašu, koji je bio baza gerilske jedinice OVK u Zlašu, najmanje šest osoba lišeno slobode od strane pripadnika OVK koji su bili pod kontrolom i moći komandanta OVK gospodina Mustafe – navodi se u obrazloženju.

Dodaje se da su Mustafa i drugi pripadnici tzv. OVK držali zatočenike u nehumanim i ponižavajućim uslovima zatočeništva i redovno ih zlostavljali, kako fizički tako i psihički, navodi se u saopštenju i dodaje da je prvostepeni sud utvrdio da je osoba koja je navedena kao žrtva protivpravnog ubistva ubijena u periodu od 1. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine kao rezultat radnji i propusta Mustafe i njegovih podređenih, prenosi Gazeta ekspres.

Apelaciono vijeće poništilo je skoro sve Mustafine primjedbe na prvostepenu odluku, a predsjednik suda je rekao da je Mustafa u nekim tačkama svoje žalbe „propustio da potkrijepi svoje argumente relevantnim dokazima, prenosi Gazeta ekspres.

Mustafa je 16. decembra 2022. prvostepeno osuđen na 26 godina zatvora zbog protivpravnog ubistva, proizvoljnog zatvaranja i mučenja. On se u četiri tačke optužnice, tereti za ratne zločine, odnosno za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo, koje su vršili pripadnici takozvane OVK protiv lica zatvorenih na imanju u Zlašu, u regionu Goljak na KiM.

Prema optužbama, Mustafa i pripadnici tzv. OVK su od 1. aprila 1999. do pred kraj aprila 1999. godine, imali zajednički cilj da saslušavaju i zlostavljaju lica zatvorena na imanju u Zlašu.

Sudija za prethodni postupak potvrdio je optužnicu protiv Saljiha Mustafe 12. juna 2020. godine, a on se u pritvoru Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu nalazi od 24. septembra 2020. godine.

Suđenje Mustafi počelo je 15. septembra 2021. godine, a prvostepenom presudom od 16. decembra 2022. godine osuđen je na 26 godina zatvora, kao i reparaciju žrtvama u iznosu od 207.000 evra.

Na prvostepenu presudu odbrana je podnijela žalbu, nakon čega je određen panel Apelacionog suda i žalbeni pretres je održan 26. i 27. oktobra ove godine.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here