Naslovna Najnovije Banjalučani uz Danicu Crnogorčević dočekali pravoslavnu Novu godinu

Banjalučani uz Danicu Crnogorčević dočekali pravoslavnu Novu godinu

0

BANJALUKA – Ni niske temperature u Banjoj Luci nisu spriječile publiku, kako sugrađane, tako i turiste, da uz izuzetno bogat i raznovrstan kulturno – umjetnički program dočekaju Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Na bini ispred Hrama Hrista Spasitelja nekoliko minuta prije ponoći, obratila se savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić – Banjac, koja je svim prisutnim poželjela, prije svega, dobro zdravlje.

„Grad Banja Luka zahvaljuje svim učesnicima koji su se ljubazno odazvali i uveličali ovu našu lijepu manifestaciju. Zahvaljujući njima i svima vama, na svečan način smo dočekali pravoslavnu Novu godinu“, istakla je Savić – Banjac.

Bogat etno program oduševio prisutne

Raznovrstan program, koji je počeo u 21 čas, a koji u potpunosti njeguje bogatu srpsku tradiciju i običaje, upotpunili su, kako domaći, banjalučki izvođači, tako i dvije gošće koje su doputovale iz drugih država.

Naime, u Banju Luku su doputovale Danica Crnogorčević, jedna od najpopularnijih vokalnih solistkinja i interpretatorki duhovne i etno muzike iz Crne Gore, te Pavlina Radovanović, djevojčica iz Orahovca sa Kosova i Metohije, koja je već po dolasku svojim toplim glasom zagrijala srca svih prisutnih.

Sam program proslave pravoslavne Nove godine je započeo nastupom članova radničkog kulturno – umjetničkog društva „Pelagić“, koji su izvodili, između ostalog „Šopske igre“, a nakon njih, u duhu srpske baštine, kako to i dolikuje, svim prisutnim se predstavilo Kulturno – umjetničko društvo „Čajavec“.

Članovi igračke grupe, ženske i muške pjevačke grupe ANIP „Masleše“ u svoj nastup utkali su pjesme sa Zmijanja, pjesme sa Kozare, te Šopske igre kao dio bogatog srpskog folklora.

Članice grupe „Dar“ koje su na svoj način predstavile davnašnje narodne pjesme, takođe su bile dio ove bogate proslave pravoslavne Nove godine.

Srpsko muzičko blago nesebično baštini i Muzički atelje Jelene Stanišić, koji je za ovu priliku okupio učenike iz deset banjalučkih škola, te su svi zajedno otpjevali „Mi smo djeca neba“ i „Hajde, Jano“.

Sa Kosova i Metohije u naš grad sa posebnim osjećanjem ponovo je došla Pavlina Radovanović, jedanaestogodišnja djevojčica raskošnog glasa kojoj je, kako sama kaže, Republika Srpska drugi dom, te je po završetku nastupa svim prisutnim prenijela pozdrave sa Kosova i Metohije.

Oduševljenje svih prisutnih izazvala je i Danica Crnogorčević, koja je publici dobro poznata sa svojim duhovnim i etno pjesma, a pred ulazak u Novu godinu po julijanskom kalnedaru, svi učesnici manifestacije zajedno su izašli na scenu i otpjevali pjesmu „Veseli se srpski rode“.

Nakon programa ispred Hrama Hrista Spasitelja, tačno u ponoć počeo je i moleban povodom pravoslavne Nove godine, odnosno Nove godine po julijanskom kalendaru.

(N.N)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: