30.7 C
Banja Luka

Banjalučanin TRAGIČNO IZGUBIO ŽIVOT: Porodica tužila poslodavca i TRAŽI ODŠTETU „Poslali su ga na krov, a imao je EPILEPSIJU“

U banjalučkom Osnovnom sudu za sutra je najavljen nastavak ročišta po tužbi porodice bivšeg borca Vojske Republike Srpske i tragično nastradalog Gorana Vidovića iz Banjaluke protiv firme Integra inženjering.

Nakon Goranove smrti, njegova porodica, supruga i dvojica maloljetnih dječaka ostali su i bez krova nad glavom i trenutno se suočavaju sa teškim životnim okolnostima.

Ono što ih boli jeste način na koji se prema cijelom tragičnom slučaju i gubitku odnosio i odnosi poslodavac, tačnije firma Integra inženjering.

Komandanti i saborci poginulog Gorana Vidovića iz 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske RS
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Istovremeno, bivši komandanti i brojni saborci pokojnog Vidovića iz 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske RS, jednoglasni su u stavu da neće dozvoliti pritisak na sud i da porodica pokojnika živi na rubu egzistencije.

Tragičan pad

Pokojni Goran Vidović je od 2004. godine bio zaposlen u firmi Integra inženjering.Vidović je prema ugovorima o radu bio raspoređen kao rukovalac građevinskom mašinom za talpe (šipove). Prvi težak pad na gradilištu Vidović je imao još 2010. godine, a usljed teške povrede glave dobio je epilepsiju.

Komisija Fonda PIO odmah je naložila da Vidović više ne može rukovati mašinama, ali da sa preostalom radnom sposobnošću može i to sa punim radnim vremenom, obavljati druge poslove koji bi odgovarali njegovoj stručnoj spremi. Dakle, bio je isključen rad pored strojeva, na nezaštićenoj visini i drugim mjestima na kojima bi Vidović mogao ugroziti svoj ili tuđi život.

Nažalost, Vidović je u julu 2020. godine doživio tešku nesreću na radu, kada je pao sa građevine i podlegao teškim povredama.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Pravni zastupnik porodice Dario Sandić, objasnio je da je Goran Vidovićpreminuo 24. jula 2020. godine, nakon što je pao sa krova hotela Integra na kojem je montirao sistem za grijanje i hlađenje.

– Prema ugovoru o radu koji je bio na snazi u vrijeme smrti Gorana Vidovića, isti je bio zaposlen i raspoređen na poslove rukovodilac građevinskom mašinom. Imajući u vidu da je Vidović kritičnog dana bio na krovu i nije upravljao nikakvom mašinom, a po nalogu poslovođe gradilišta Integra inženjeringa, jasno je da je isti radio van svog radnog mjesta. Toga dana, Goran Vidović je mijenjao kolegu po nalogu poslovođe. Prilikom vršenja poslova na građevini, radnici nisu imali propisanu zaštitnu opremu. Iz Izvještaja o povredi na radu jasno se vidi da se radi o padu za vrijeme radnogvremena- objasnio je Sandić.

U tužbi protiv firme Integra inženjering podsjeća se da je u Izvještaju o povredi na radu koji je kritičnog dana sačinjen od strane poslodavca, pod tačkom 25. navedeno da zaposleno lice Goran Vidović nikada ranije nije pretrpio nesreću na poslu, a što nije tačno, jer kako tvrdi Sandić, postoje dokazi ljekarske komisije koji potvrđuju povrede glave nastale kao posljedica povrede na radu, kao i medicinska dokumentacija za period 2010-2021. godine i Izvještaj o povredi na radu iz 2010. godine.

Ponuda

Nakon tragičnog pada, Integra inženjering je 30. jula 2020. godine donijela rješenje o prestanku radnog odnosa za Gorana Vidovića, u čijem obrazloženju se navodi da su od organa uprave dobili izvod iz matične knjige umrlih, gdje je utvrđeno da je njihov radnik preminuo. Nije bilo ni riječi o povredi na radu i uzroku smrti, što ukazuje na neetičko i nemoralno ponašanje tuženog u ovom konkretnom slučaju– smatra advokat Sandić.

Nekoliko mjeseci kasnije 1. februara 2021. godine predstavnici Integre održali su sastanak sa Goranovom suprugom Jovanom Vidović i ponudili joj da na ime šteta usljed pogibije muža i oca dvoje djece, zasnuje radni odnos kod njih kao čistačica i da joj se da kuća u Laktašima na korištenje.

Jovana bi pristala na ponuđeni prijedlog pod uslovom da se kuća uknjižila kao vlasništvo na nju i djecu, a na šta Integra nije pristala.

– Jovana Vidović je ponudu na kraju odbila, jer je kuća bila u Laktašima, a djeca, odnosno dvojica maloljetnih dječaka, su već pohađala školu u Banjaluci i jer na ovaj način ne bi obezbijedila sebi i djeci bilo kakvu satisfakciju zbog smrti muža i oca i što bi tuženi plaćao tuženu za njen rad, te bi ovo bila naknada za rad, a ne satisfakcija za smrt bliskog lica i što bi kuća bila u vlasništvu tužene Integre i on bi u svakom trenutku mogao da je da otuđi ili da tužiteljicu sa djecom istjera iz iste- objasnio je advokat Sandić.

On je ujedno izrazio sumnju da je Goran Vidović u vrijeme tragičnog pada imao napad epilepsije.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here