Naslovna Najnovije Banjalučki haker tražio 500.000 evra da ne objavi eksplicitni snimak

Banjalučki haker tražio 500.000 evra da ne objavi eksplicitni snimak

0

MUP Republike Srpske podnio je izvještaj protiv lice B.A. zbog ucjene. Kako ATV saznaje, riječ je o hakeru iz Banjaluke Aljoši Borkoviću koji je tražio 500.000 evra da ne objavi eksplicitni snimak do kojeg je došao neovlaštenim pristupom zaštićenom kompjuteru.

„Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv lica inicijala A.B.  iz Banja Luke, zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo ‘Neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka’, u vezi sa krivičnim djelom ‘Ucjena'“, saopšteno je iz policije.

Za navedeno lice postoji osnov sumnje da je u periodu od jula  do 04.09.2021. godine korištenjem lažnog naloga elektronske pošte dovelo u zabludu oštećeno lice,  koje je vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorilo i aktiviralo nalog  elektronske pošte što je bez njegovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa a potom i pristup kompjuteru, nakon čega je  kontaktirao oštećenog zahtijevajući iznos od 500.000 evra u zamjenu za neobjavljivanje videa eksplicitnog sadržaja.

MUP Srpske upozorava građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka uz napomenu da u slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad, bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: