Naslovna Republika Srpska Banjaluka Banjalučki „Vodovod“ će proizvoditi struju

Banjalučki „Vodovod“ će proizvoditi struju

0

BANJALUKA – Banjalučki „Vodovod“ naručio je četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 miliona maraka iz kojih će proizvoditi struju za vlastite potrebe, dok eventualne viškove planira prodavati.

One će biti postavljene na krovu magacina u Bulevaru Vojvode Živojina Mišića, na krovu novog pogona za proizvodnju vode i na zemlji starog pogona za proizvodnju vode u Ulici Sime i Ilije Partala.

Solarne elektrane će biti priključene na postojeće instalacije, odnosno elektro-energetski sistem koji je potrebno nadograditi u skladu sa glavnim projektom i važećima zakonima i pravilnicima. Električna energija proizvedena iz ovih elektrana će se koristiti za vlastite potrebe sa isporukom viška u mrežu“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji „Vodovoda“.

Inače, ideja o postavljanju solarnih panela stara je nekoliko godina. Prethodna uprava je još u julu 2020. godine krenula u potragu za firmom koja će joj izraditi idejno rješenje i glavni projekat.

Međutim, prema riječima aktuelnog direktora Predraga Dudukovića priču su pratili brojni administrativni problemi koji su napokon riješeni.

Motiv za ovu investiciju bili su ogromni troškovi za struju.

„“Vodovod“ godišnje ima troškove za struju od oko tri miliona maraka. To je ogroman udarac na poslovanje preduzeća. Samo u zadnje dvije godine troškovi električne energije su se povećali za milion maraka. Cijene rastu i mi smo morali uraditi nešto po tom pitanju“, kaže Duduković.

Dodaje da je naredne godine u planu gradnja novih solarnih postrojenja kako bi u konačnosti preduzeće raspolagalo sa elektranama ukupne snage 1,2 megavata.

Kada završimo projekat procjene su da ćemo na godišnjem uštedjeti između 10 i 15 odsto struje. Odnosno, kada se primjene trenutne cijene između 300.000 do 450.000 maraka. Insvesticija će se otplatiti za četiri do pet godina“, zaključuje Duduković.

CAPITAL: D. Tovilović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: