Naslovna Izdvajamo Banke ne vjeruju Petroviću, Vlada Srpske traži novi kredit

Banke ne vjeruju Petroviću, Vlada Srpske traži novi kredit

0
Elektroprivreda Republike Srpske EPRS trebinje
Foto: EPRS

„Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) u prošloj godini imala je dobit od skoro 50 miliona maraka. Međutim, taj rezultat koji generalni direktor Luka Petrović promiče kao ogroman uspjeh očito ne ulijeva preveliko povjerenje kod banaka.

Zbog toga je ponovno morala intervenirati Vlada Republike Srpske koja je nedavno garantirala proračunu Republike Srpske da će biti vraćen kredit od 30 milijuna maraka koji je ERS podigao za plaćanje obveza.

Riječ je o prekoračenju kredita koji je Matičnom poduzeću ERS odobrila MF banka, a ova javna nabavka bila je izuzeta od primjene Zakona o javnim nabavkama BiH.

„Republika Srpska, kao davalac garancije, bezuslovno garantuje plaćanje neisplaćenih obaveza prema ugovoru koji će se zaključiti između ERS-a i MF banke. Namjena kreditnog zaduženja je financiranje prenesenih obaveza iz prethodnog perioda“, stoji u odluci Vlade Srpske.

Inače, prema ugovoru o kreditu, ERS se zadužio na šest mjeseci po kamatnoj stopi od 5,9 odsto, a platiće i 0,3 odsto za troškove obrade.

Dok s jedne strane poduzeće živi od garancija Vlade Republike Srpske preko kojih se zadužuje, na drugoj se milijun maraka odlijeva iz poduzeća.

Podsjećamo, ERS koji ima monopol na tržištu daje milijun maraka na reklamiranje i propagandu.

Tako su nedavno dodijelili ugovor vrijedan 7,6 milijuna maraka firmi „Grudis“ iz Banjaluke, a koja će u njihovo ime dijeliti novac sportskim klubovima i pokušati popraviti ugled poduzeća u javnosti.

Samo za teniski turnir „Srpska open iz ovog holdinga dali su dva milijuna maraka.

Također ERS je jedna od rijetkih kompanija koja direktno financira i rad sindikata kojem je Luka Petrović u tri godine dao skoro šest milijuna maraka.

( kapital )

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube