Naslovna Region Bečić jedan od govornika u Srebrenici, prisustvuju Đukanović, Abazović…

Bečić jedan od govornika u Srebrenici, prisustvuju Đukanović, Abazović…

0

Komemoraciji povodom 26. godišnjice srebreničke tragedije neće prisustvovati niko od zvaničnika Srbije, a najavljeno je prisustvo delagacije Vlade Republike Srpske, prenosi RTS.

Dvadeset šesta godišnjica srebreničke tragedije „Sigurne zone Ujedinjenih nacija“ – Srebrenica biće obilježena danas komemoracijom nastradalim Bošnjacima u Memorijalnom centru u Potočarima.

Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj SFRJ i sudovi u BiH, Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili 47 osoba na više od 700 godina zatvora za, prema formulaciji Haškog tribunala, genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine,

Ratko Mladić, koji je rukovodio VRS, je pred međunarodnim krivičnim sudom u Hagu pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora, kao i nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Groblje u Potočarima

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada su ukopane 6.652 žrtve, dok je na drugim lokacijama, u skladu sa željama porodica, sahranjeno još 237 žrtava.

Evropski parlament je 2009. godine donio Rezoluciju o Srebrenici, kojom je pozvao države članice EU i zemlje Zapadnog Balkana da obiljeležavaju 11. jul kao dan sjećanja na zločin u Srebrenici. Isti dokument su donijeli parlamenti Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Australije.

Skupština Crne Gore u julu 2009. godine usvojila je Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom bosansko-hercegovačkom gradu, kao i druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Skupština Crne Gore usvojila je 17. juna Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Od crnogorskih zvaničnika, komemoraciji će prisustvovati crnogorski predsjednik Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, kao i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, dok će se predsjednik Skupštine Aleksa Bečić obratiti putem video linka.

Među govornicima biće i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, ambasador SAD u BiH Erik Nelson, komesar za proširenje Evropske unije (EU) Oliver Varhelji, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, ministar vanjskih poslova Irana Džavad Zarif, predsjednik Tribunala u Hagu Karmel Agius, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Bujar Osmanija…

Komemoraciji neće prisustvovati niko od zvaničnika Srbije, a najavljeno je prisustvo delagacije Vlade Republike Srpske, prenosi RTS.

Ove godine, u Memorijalnom centru biće ukopani posmrtni ostaci još 19 žrtava identifikovanih žrtava.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube