Naslovna Najnovije Bela Kuća: Pratimo svaki korak Rusije? Sve vidimo …

Bela Kuća: Pratimo svaki korak Rusije? Sve vidimo …

0
Bela kuća je saopštila danas da su ruski zvaničnici poslednjih nedelja posetili aerodrom u centralnom Iranu najmanje dva puta.

Kako navode, oni su radili kako bi se uverili u sposobnosti dronova koje žele da nabave za potrebe rata koji Moskva vodi u Ukrajini, prenosi AP.

Iran je predstavio dronove za ruske zvaničnike na aerodromu Kašan 8. juna i 15. jula, saopštila je Bela kuća.

Administracija SAD je takođe objavila satelitske snimke dronova Šahid-191 i koji su prikazani i tokom leta na aerodromu, dok je na zemlji bio transportni avion ruske delegacije.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je u saopštenju precizirao da američka administracija ima „informacije da se iranska vlada sprema da Rusiji obezbedi nekoliko stotina bespilotnih letelica“.

„Procenjujemo da je zvanična ruska delegacija nedavno prisustvovala pokaznoj vežbi iranskih bespilotnih letelica sposobnih da izvode napade. Objavljujemo ove fotografije snimljene u junu, na kojima su prikazane iranske bespilotne letelice, koje je delegacija ruske vlade posmatrala tog dana“, dodao je Salivan u saopštenju.

Salivan je rekao i da ovo ukazuje na stalni interes Rusije za nabavku iranskih bespilotnih letelica sposobnih za napad i da američki zvaničnici veruju da je poseta u junu bila prva takve vrste, u kojoj je ruska delegacija posetila ovaj aerodrom radi prikaza dronova.

Administracija SAD je objavila te obaveštajne podatke, u trenutku kada se američki predsednik Džozef Bajden sastaje sa šefovima država šest arapskih zemalja Zaliva, kao i liderima Egipta, Jordana i Iraka na regionalnom samitu, navodi AP.

Očekuje se, prema saopštenju Bele kuće, da kada bude razgovarao sa Savetom za saradnju u Zalivu i njegovim arapskim saveznicima, američki predsednik ponudi svoju „najrealističniju viziju“ čiji je cilj da ojača pozicije SAD u regionu i poveže ga protiv Irana.

Bajden nastoji da ojača koordinaciju među saveznicima na Bliskom istoku u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu, a mnoge zalivske države, posebno Saudijska Arabija, imaju ozbiljnu zabrinutost zbog iranskih aktivnosti u regionu, prenosi AP.

Nijedna od zemalja učesnika na samitu nije pratila mere SAD u sankcionisanju Rusije, što je ključni spoljnopolitički prioritet za Bajdenovu administraciju.

UAE su se čak pojavile kao neka vrsta finansijskog utočišta za ruske milijardere i njihove višemilionske jahte, dok je Egipat ostao otvoren za ruske turiste, navodi AP

 

(tanjug)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube