20.7 C
Banja Luka

Belgija odbila da isporuči optuženog za zločine u Derventi

Željko Pudić, protiv koga je potvrđena optužnica za zločine nad srpskim civilima u Derventi, neće biti izručen BiH jer ima državljanstvo Belgije, potvrđeno je u dobojskom Okružnom javnom tužilaštvu i Okružnom sudu.

Tužilaštvo u Doboju je putem Okružnog suda dobilo zahtjev od pravosudnih organa u Belgiji za dostavljanje određene dokumentacije radi pokretanja istrage protiv Pudića, nakon što je zahtjev za ekstradiciju optuženog u BiH odbijen zbog belgijskog državljanstva, prenosi “Birn”.

– Po navedenom zahtjevu putem Ministarstva pravde u Savjetu ministara proslijeđena je određena dokumentacija pravosudnim organima u Belgiji, te još nije odlučeno o ustupanju predmet – navode u Tužilaštvu u Doboju.

Optužnica, koja je potvrđena 19. maja prošle godine, tereti Pudića da je u svojstvu pripadnika 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća odbrane  u logoru u zgradi bivšeg Doma ЈNA u Derventi učestvovao u ubistvu jednog civila srpske nacionalnosti, te u protivpravnom zatvaranju civila koje su tukli drugi, nepoznati pripadnici HVO-a.

U dobojskom Okružnom sudu potvrđeno je da je donesena naredba o povlačenju međunarodne potjernice za optuženim, a koja je bila raspisana ranije, jer je bio nedostupan tokom istrage.

Zahtjev za uručenje optužnice Pudiću je Okružni sud u maju prošle godine uputio i nadležnima u Hrvatskoj, s obzirom na to da optuženi ima adresu i u Zagrebu

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here