Naslovna Najnovije BH novinari: Vraćanje klevete u krivične zakone nije evropski standard slobode izražavanja

BH novinari: Vraćanje klevete u krivične zakone nije evropski standard slobode izražavanja

0

Upravni odbor Udruženja BH novinari izražava zabrinutost zbog zahtjeva predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da se kleveta i uvreda ponovo uvedu u krivični zakon Republike Srpske, što je u suprotnosti sa evropskim standadima  zaštite slobode izražavanja i infomisanja.

Ovo je poručeno u saopštenju za javnost Upravnog odbora BH novinari.

„Dodik je juče na Twitteru napisao da je zatražio od Ministarstva pravde Republike Srpske da izvrši pripremu novog seta zakona u oblasti sprečavanja širenja lažnih vijesti i govora mržnje, kao i uvođenje klevete i uvrede u Krivični zakonik RS kao krivičnog djela“, kaže se u saopštenju i dodaje:

„Upravni odbor Udruženja BH novinari smatra da ovako rigidna intervencija u medijsko zakonodavstvo, čak i na nivou inicijative aktuelnog člana Predsjedništva BiH, predstavlja nedopustivo ograničavanje slobode medija i slobode izražavanja, te nagovještava vraćanje Bosne i Hercegovine dvije decenije unazad, u period kada su novinari mogli završiti u zatvoru radi svojih tekstova i rada u javnom interesu.“

UO BH novinara ističe da Milorad Dodik nije jedini političar koji zagovara kriminalizaciju klevete i uvrede.

„Posljednjih mjeseci svjedočimo sličnim inicijativama vodećih političara u oba bh. entiteta i prijedlozima kriminalizacije klevete. U slučaju BiH i neskrivenih pritisaka i miješanja političara u rad pravosuđa, ovakve inicijative su neprihvatljive i otvaraju prostor za političku zloupotrebu zakonodavno – pravnog sistema i pravosudnih institucija“, ističe se u saopštenju.

Sama mogućnost, kako kaže, da novinar ili novinarka odu u zatvor je zastrašujuća!

„Iako je kleveta i dalje krivično djelo u nekim evropskim državama, sudovi gotovo nikako ne  primjenjuju opciju zatvorske kazne za to djelo. Sa druge strane, primjeri iz Turske, gdje su novinari/ke osuđivani na dugotrajne zatvorske kazne zbog klevete, nisu nimalo ohrabrujući u tom pogledu, a nije teško pretpostaviti da i u BiH ima mnogo onih koji priželjkuju povratak jedne vrste verbalnog delikta i zatvorskih kazni za medijske profesionalce i druge bh. građane koji javno iznose kritičke stavove i propituju postupke ovdašnjih vlasti“, navodi se.

BH novinari podsjećaju da je Bosna i Hercegovina prva zemlja u regiji koja je dekriminalizovala klevetu i bila predvodnik pozitivnih trendova u medijskom zakonodavstvu.

Tvrde da vraćanje klevete i uvrede u sferu krivičnih zakona bespotrebno bi nas odvelo deset koraka unazad i poslalo veoma lošu poruku našim evropskim partnerima u vrijeme kada očekujemo kandidatski status za Evropsku uniju.

„Podsjećamo da je Evropska komisija od bh. vlasti zatražila da garantuju slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara/ki kao jedan od osam temeljnih uslova za dobijanje kandidatskog statusa. Zato se ne smiju dozvoliti ovakvi pokušaji gušenja slobode medija i pritiska na novinare i medije, posebno one koji kritički izvještavaju o potezima vlasti i otkrivaju korupcijske afere u koje su umiješani bh. političari“, kategorični su BH novinari.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube