Naslovna Najnovije BiH država u kojoj korupcija sprečava razvoj (VIDEO)

BiH država u kojoj korupcija sprečava razvoj (VIDEO)

0

Bosna i Hercegovina jasno označena kao država gdje korupcija sprečava razvoj zdravog poslovnog ambijenta, smatraju u opoziciji.

Ugledna američka organizacija „Heritedž fondejšn“ objavila je indeks ekonomskih sloboda za 2021. godinu. Prema tom spisku Bosna i Hercegovina se nalazi na 82 mjestu u svijetu, dok je među zemljama u regionu BiH zauzela posljednju poziciju.

Prema stepenu ekonomskih sloboda,   Bosna i Hercegovina, je najgora  u regionu. Na spisku koji države rangira po stepenu postojanja slobodnog tržišta, trošenja javnog novca, mogućnosti investiranja i vladavine prava, BiH je i ove godine rangirana kao država sa nepovoljnim ekonomskim pokazateljima.

Ispred Bosne i Hercegovine je Sjeverna Makedonija sa 68, 6 bodova, Slovenija sa 68,3, Srbija sa 67,2, samoproglašeno Kosovo sa 66,5 bodova. Zatim slijedi Hrvatska sa  63,6, dok je BiH posljednja u regionu sa 62,9 bodova.

Kao osnovne zamjerke na stanje u Bosni i Hercegovini navode se nedovoljno provođenje zakona, nepoštovanje imovinskih prava i niska efikasnost pravosuđa. Ono što najviše zabrinjava, smatraju u opoziciji, je što se među ekonomskim aspektima, kao zamjerka ističe nedovoljno poštovanje zakona, čime je Bosna i Hercegovina jasno označena kao država gdje korupcija sprečava razvoj zdravog poslovnog ambijenta.

Ekonomisti kažu da ovaj indeks predstavlja detaljnu analizu koja uključuje sve ekonomske aspekte jednne države, zbog čega je čudno da institucije godinama ignorišu jasna upozorenja šta konkretno koči razvoj i poboljšanje ambijenta za potencijalne investitore.

Ekonomisti upozoravaju da ovo nije jedino istraživanje u kome je jasno upozoreno šta usporava razvoj ekonomije u Bosni i Hercegovini. Međutim, kako tvrde, domaći zvaničnici reaguju jedino na preporuke onih koji imaju mehanizme da im uskrate finansijska sredstva koja su neophodna za  budžete i finansiranje javne potrošnje – kao što su Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.

BN TV

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: