Naslovna Izdvajamo BiH stigla narodna kletva: Dabogda se zabavili sami sa sobom!

BiH stigla narodna kletva: Dabogda se zabavili sami sa sobom!

0

Najistaknutiji lideri sva tri naroda, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, još uvijek uspjevaju u politici podjela, samo kako bi se održali na vlasti.

„Kao u narodnoj kletvi, BiH se zabavila sama sa sobom“, kaže direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije u Ljubaljani – IFIMES-a, Zijad Bećirović u emsiji „Puls“ BN televizije.

Najistaknutiji lideri sva tri naroda, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, još uvijek uspjevaju u politici podjela, samo kako bi se održali na vlasti.

„Često govore Dejton, a kad bi se implementirao Dejton i stvorila funkcionalna država na nivou BiH, entiteta, kantona, opština, ljudima ne bi bilo važno kom dijelu pripadaju. Svima bi bilo važno da li imaju posao, da li imaju auto, da li im djeca idu u dobru školu i da li mogu na more. Međutim, to ovdje njima nije u interesu, oni ne žele funkcionalnu državu, već podjele. Stvorili su stmosferu da se konstantno pitate kojoj etničkoj grupi pripadate.“

Koliko je korupcija u BiH zastupljena govori i podatak da su uspjeli da korumpiraju neke međunarodne zvaničnike, kaže direktor IFIMES-a.

„Pare i novac, oni plaćaju jedan dio evropskih zvaničnika, to pouzdano znamo, a građani mogu da primjete i po njihovim izjavama i stavovima da su oni kupljeni od ove trojice. Čak postoji jedan dio američkih zvaničnika, pa SAD sada istražuju o kome se radi. Evropa je totalno u tom koruptivnom dijelu, oni su dio domaćih koruptivnih struktura“, rekao je Bećirović u „Pulsu“ BN televizije.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube