24.7 C
Banja Luka

BiH u okovima kriminala: Politika ovladala pravosuđem!

– Mi imamo situaciju u Tužilaštvu BiH gdje su dvije političke partije SNSD i HDZ političkom smislu poklopile Tužilaštvo BiH i da su oni praktično određivali šta će se eventualno procesuirati, a ko neće i ko ne smije. I zato Milorad Dodik kaže “nađite mi ijednu presudu protiv mene za korupciju ili za kriminal”, pa ja pitam za koga ima? Nema ni za koga, kaže Mektić.

BiH iz godine nazaduje u borbi korupcije, porazni su rezultati istraživanja, istaknuto je u emsiji “Izazovi” BN TV.

“BiH je jedina država u regionu koja već nekoliko godina bilježi konstantan pad dok ostale države regiona ili stagniraju ili imaju čak blage popravke u borbi protiv korupcije”, kaže Damjan Ožegović iz
Transparensi Internešnela BiH.

Najveća odgovornost je na pravosuđu koje ne procesuira nikakve afere pogotovo ne afere visoke korupcije, kaže Ožegović.

“Na ovim primjerima kada neko da doktoru neki poklon ili dar ili kada ponudi policajcu 20 maraka nije kriv taj pojedinac, kriv je taj doktor ili policajac koji to uzme, a ne prijavi. Dakle, krivica mora biti
podjednaka”, kaže Ožegović.

Pravosuđe se mora preuzeti odgovornost, ističe Ivanka Marković, profesor Krivičnog prava.

“U predmetima korupcije na visokom nivou uočene su neobjašnjive profesionalne i pravne greške, nemar, zloupotreba postupka i upitne sudske odluke. Pored toga, kako se čini za te greške niko ne odgovara”, kaže Markovićeva.

Korupcija je rak društva, zahvatila je sve pore i svi smo u korupciji, kaže advokat Miodrag Stojanović. Ali odnos prema svima nije isti.

“Ako nemate dobro obučene policijske strukture, tužioce u oblasti organizovanog kriminala takvi predmeti mogu da se završi fijaskom. Nemojte da zaboravite da protiv sebe u takvim visoko rangiranim
koruptivnim predmetima imate nimalo naivne ljude. Nije to onaj koji je otišao u sušaru pa krao suvo meso ili u kokošinjac pa krao kokoš”, kaže Stojanović.

U BiH nema vladavine prava zbog čega se zemlja nalazi u teškoj situaciji, kaže bivši ministar bezbjednosti Dragan Mektić.  Politika je, kaže, jača od prava.

“Mi imamo situaciju u Tužilaštvu BiH gdje dvije političke partije SNSD i HDZ su u političkom smislu poklopile Tužilaštvo BiH i da su oni praktično određivali šta će se eventualno procesuirati, a ko neće i ko
ne smije. I zato Milorad Dodik kaže `nađite mi ijednu presudu protiv mene za korupciju ili za kriminal`, pa ja pitam za koga ima? Nema ni za koga”, kaže Mektić i dodaje:

“Ogroman je problem VSTV BiH i način na koji se ponaša, bez odsustva bilo kakve odgovornosti ili kontrole. Oni su se potpuno otuđili”.

Društvo je duboko ogrezlo u korupciji i sistem mora biti resetovan, poručeno je u emsiiji Izazovi BN TV.

(BN)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here