21.7 C
Banja Luka

Bivšem odborniku trebinjskog SNSD-a 1,2 miliona maraka javnog novca i prijava za sukob interesa

Firma “Zevs”, čiji je vlasnik bivši odbornik trebinjskog SNSD-a Željko Vučurević, u proteklih šest godina dobila je skoro 1.223.595 maraka javnog novca putem tendera od Grada Trebinja i njenih javnih ustanova te Hidroelektrana na Trebišnjici i Elektroprivrede RS. Veći dio ovog novca – oko 880.000 maraka sa PDV-om – firma je dobila dok je Vučurević bio u trebinjskoj Skupštini, kao dio njene većine, i dok su na čelu Grada i navedenih preduzeća bili njegovi bliski stranački partneri.

Podaci sa poslovnog portala Akta.ba, kao i sa Portala javnih nabavki, pokazuju da je “Zevs” vrhovni bog nabavki alkoholnih i bezalkoholnih pića, kafe, čajeva i duvana u javnom sektoru pozicioniranom u Trebinju. Na navedenim sajtovima dostupni su podaci od 2015. godine naovamo.

Najviše tendera, procijenjenih na nešto više od 746.300 maraka sa PDV-om, Vučurevićeva firma dobila je od “Hidroelektrana na Trebišnjici” (HET). Trećinu tendera “Zevs” je dobio direktnim sporazumima, a više od polovine navedenog novca – 480.193 KM sa PDV-om, HET je ovoj firmi dao dok je Vučurević imao mandat u trebinjskoj Skupštini. Direktor HET-a, SNSD-ov Gordan Mišeljić, u to vrijeme sjedio je sa Vučurevićem u skupštinskim klupama. Vučurevićeva firma je tendere od ovog zavisnog preduzeća dobijala od 2015. godine kada je, takođe, Mišeljić bio na njegovom čelu. No, “Zevs” se nije specijalizovao samo za nabavku pića i duvana, već i za nabavku novogodišnjih paketića koje će ove, kao i prošle godine, nabaviti za HET. Oba tendera bila su vrijedna po nešto više od 25.000 maraka.

Vučurević je mandat dobio 2016. godine, kada je za gradonačelnika Trebinja izabran gensek SNSD-a Luka Petrović, a za njegovog zamjenika, takođe SNSD-ovac, Mirko Ćurić. Petrović je 2020. odlučio da sjedne u direktorsku fotelju “Elektroprivrede RS” (ERS), a na gradonačelničkoj funkciji zamijenio ga je Ćurić. “Zevs” je dobijao tendere i od Grada Trebinja i od ERS-a, posebno u vrijeme dok je Vučurević imao mandat u Skupštini.

Ova firma je, tako, od Grada dobila poslove vrijedne oko 79.000 maraka sa PDV-om, a skoro svi su potpisani ili realizovani kada je Vučurević bio odbornik. Od 2016. do 2020. firma ovog SNSD-ovca dobila je devet tendera vrijednih više od 65.000 maraka sa PDV-om, od čega joj je čak osam dato direktnim sporazumima, čime je konkurentskim firmama onemogućeno učešće. Osim toga, gradska vlast je tri veće nabavke “pocijepala” na dva dijela, odnosno na šest direktnih sporazuma, čime je omogućila Vučurevićevoj firmi da isključivo ona dobije te poslove. Na ovaj način, trebinjska vlast prekršila je Zakon o javnim nabavkama BiH.

Dok je bio odbornik, Vučurević je preko svoje firme sarađivao i sa trebinjskom Javnom ustanovom Dom mladih. “Zevs” je od nje dobio dva tendera vrijedna 22.840 maraka sa PDV-om.

Ova firma čest je saradnik i ERS-a RS na čijem čelu je i sada Petrović. Od 2016. do 2020. godine, “Zevs” je od ovog javnog preduzeća dobio osam tendera vrijednih skoro 311.000 maraka sa PDV-om. U ranijem periodu, prema dostupnim podacima, od ERS-a je dobio još dva tendera vrijedna oko 65.000 maraka sa PDV-om.   

 

Mirko Ćurić (lijevo) i Luka Petrović

“Neću se baviti visokom politikom”

“U poslu koji obavljam i kontaktu sa mnogim ljudima otkrio sam jednu stvar – politika se najmanje bavi problemima običnog svijeta. Naizgled banalne stvari ljudima mnogo znače – da im asfaltiraju ulicu, da imaju dobru javnu rasvjetu, obilježene saobraćajnice, da se smeće u naseljima ne skuplja danima. To su stvari koje želim da promijenim. Neću se baviti visokom politikom i to nije polje mog interesovanja, ali mislim da mogu da utičem na pravac razmišljanja u našoj lokalnoj zajednici”, ovako je uoči svoje kandidature za lokalne izbore 2016. godine Željko Vučurević govorio za jedan trebinjski portal.

U istom intervjuu, Vučurević je rekao da se “treba posvetiti više pažnje otvaranju svakog samoodrživog radnog mjesta, jer ćemo samo tako uspjeti da zadržimo mlade ljude u Trebinju”. Prema podacima sa portala Akta.ba, Vučurevićeva firma u proteklih pet godina konstantno ima dva radnika. U 2020. godini, koja je bila i izborna, prihodi ove firme pali su ispod 900.000, a dobit na oko 50.000 maraka.

Prijava zbog sukoba interesa

Srđan Traljić

 

Srđan Traljić iz Transparensi internešnala BiH za “Direkt” kaže da je Vučurević bio u sukobu interesa kada je sklapao neke od navedenih poslova.

“Ovdje se definitivno radi u sukobu interesa, jer zakon kaže da izabrani predstavnici ne mogu, u vrijeme dok vrše javne funkcije biti dio uprave  privrednih društava  koja posluju sa organom vlasti Republike ili lokalnim zajednicama ako je vrijednost posla veća od 30.000 KM. Po podacima koje mi imamo, poslovi te firme sa gradom u čijoj skupštini je bio odbornik i sa javnim ustanovama, prelaze taj zakonski prag koji je sam po sebi problematičan, jer imamo funkcionere koji imaju po nekoliko preduzeća i svako od njih po ovom zakonu može dobiti po 30. 000 KM”, kaže Traljić.

Tragom “Direktovog” istraživanja, Transparensi će, vjerovatno, podnijeti prijavu Komisiji za sukob interesa protiv Vučurevića.

“Mi ćemo svakako ovaj slučaj provjeriti i ako se ispostavi da je tako, uputiti prijavu Komisiji za sprječavanje sukoba interesa koja ima mogućnost da izrekne sankcije bez obzira što je funkcioneru prestao mandat. One su nažalost male, od 500 do 1500 KM, i sasvim sigurno neće nikoga odvratiti od namjere da prekrši zakon”, zaključio je Traljić za “Direkt”.

(Direkt Portal)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here