Naslovna Izdvajamo Bogastvo kao slana voda, što je više piješ, sve žedniji

Bogastvo kao slana voda, što je više piješ, sve žedniji

0

Dakle, nije u pitanju samo slika koju domaći političari šalju sopstvenom narodu, nego i zemljama u koje odlaze kukajući i tražeći pomoć za, navodno siromašni narod, onaj isti od kojeg godinama otimaju novac za svoje lično bogaćenje, opravdavajući tako izreku da je bogatstvo kao slana morska voda: Što je više piješ, sve si žedniji.

Kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kupuje luksuzan automobil od preko 300.000 KM sa PDV-om, dok Parlamentarna skupština BiH sebe časti sa tri nove limuzine za koje će izdvojiti skoro isti iznos. Za to vrijeme građani se bore da prežive, a BiH sa demografskom katasteofom i javnim dugom koji je veći od 13 milijardi maraka.

“Samo bahato”, parola je pod kojom političari u BiH na svim nivoima vlasti žive i ponašaju se godinama. Sjaj luksuznih automobila kupljenih od narodnog novca zaklanja im istinu da je prosječna starost automobila običnih građana BiH 15 godina, da je svako šesto domaćinstvo siromašno, da je 15 odsto građana u apsolutnom siromaštvu, a polovina na rubu siromaštva.

Za Nebojšu Vukanovića, šefa poslaničkog Kluba Liste za pravdu i red u Narodnoj skupšzini Republike Srpske, vlast je potpuno izgubila razum i kontakt sa realnošću,

„Vlastodršci ne mare za potrebe građana o čemu govore i ove skandalozne nabavke luksuznih automobila i Mercedesa za Dodika i njegovu svitu koji koštaju preko 300.000 KM“, kazao je Vukanović.

Dodaje da su oni navikli da u budžetu mora biti dovoljno novca za njihove ogromne luksuzne potrebe, a puno ne mare za građane na ivici egzistencije i prosto je, kaže, nevjerovatno da njihova drskost, bahatost i bezobrazluk prelaze sve granice.

Novčanici i kese građana sa osnovnim životnim namirnicama su sve prazniji, inflacija sve veća, kao i redovi ispred narodnih kuhinja. Očajni semberski poljoprivrednici zbrajaju milionske štete zbog afričke kuge, lošeg roda pšenice i stravičnog nevremena, koje je pogodilo i druge dijelove BiH, apelujući na pomoć.

„Ako u toj situaciji nastavimo da kupujemo skupe automobile za naše političare na svim nivoima pitanje je da li oni razumiju uopšte u kakvom trenutku se nalazimo kao zemlja i građani, domaćini, a oni se nedomaćinski ponašaju. Zašto je potrebno kupovati nove limuzine? To je greh toliki novac potrošiti na prevozna sredstva“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

U prilog nedomaćinskom ponašanju govori nalazi revizora po kojima je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH SNSD-og Staše Košaraca od 2018. do 2021., u službeno vozilo kupljeno 2015. godine uložilo preko 90.000 KM, što je duplo više od cijene vozila.

Dok se premijeri i predsjednici Danske, Finske i Norveške i drugih bogatih zemalja na posao voze biciklima ili javnim prevozom, bosanskohercegovačka elita narodnim novcem kupuje automobile sa grijanjem, hlađenjem i masažerima sjedništa, frižiderom, TV-om, kompjuterom i kamerama, zatamnjenih stakala i tačno određene boje i snage.

„Hoću da kažem da smo na neki način zaslužili ono što je japanski ambasador rekao, da smo jako bogata zemlja i da nam ne treba uopšte pomagati kad je vidio kolonu automobila koja su pratila jednog od članova Predsjedništva“, navodi Pavlović.

Dakle, nije u pitanju samo slika koju domaći političari šalju sopstvenom narodu, nego i zemljama u koje odlaze kukajući i tražeći pomoć za, navodno siromašni narod, onaj isti od kojeg godinama otimaju novac za svoje lično bogaćenje, opravdavajući tako izreku da je bogatstvo kao slana morska voda: Što je više piješ, sve si žedniji.

(BN) Foto:  Sinisa Pašalić/ RAS SRBIJA

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube