Naslovna Najnovije Bolnice u Srpskoj ZABRANJUJU POSJETE: Raste broj kovid pacijenata, na respiratoru četvoro...

Bolnice u Srpskoj ZABRANJUJU POSJETE: Raste broj kovid pacijenata, na respiratoru četvoro oboljelih

0

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, bolnice u Srpskoj krenule su da zabranjuju posjete hospitalizovanim pacijentima, dok su maske obavezne za sve one koji dolaze na dijagnostičke procedure.

Uproteklom periodu, na dnevnom nivou uglavnom je polovina testiranih pozitivna na korona virus, dok sve više ljudi završava na bolničkom liječenju.

Za 72 sata, zaključno sa jučerašnjim danom, u RS su testirana 444 uzorka, a korona je potvrđena kod 230 osoba. Bitku sa opakom zarazom u ovom periodu izgubilo je troje oboljelih. Na liječenju je 95 pacijenata, od čega četvoro na respiratoru. Prije pet dana, u bolnicama je bilo 66 kovid pacijenata, od čega jedan na respiratoru.

Ljekari ističu da je za očekivati dalji porast broja zaraženih, s obzirom na dominaciju podvarijanti omikrona, koje uspješnije zaobilaze imunitet stečen vakcinacijom i preležanom bolešću.

Upozoravaju da bismo se, s daljim skokom broja inficiranih, mogli suočiti i sa sve više hospitalizovanih, ali i preminulih. Da bi se izbjegao ovaj scenario, odnosno širenje zaraze, prvenstveno u okviru ovih zdravstvenih ustanova, bolnice su počele da zabranjuju posjete.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Tako su posjete hospitalizovanim pacijentima od juče zabranjene u bijeljinskoj i trebinjskoj bolnici.

Kako su saopštili iz Bolnice Trebinje, cilj je sprečavanje širenja zaraze.

– Ova odluka će biti na snazi do daljnjeg. Molimo sve koji zbog terapijskih i dijagnostičkih procedura posjećuju našu zdravstvenu ustanovu, da nose zaštitnu masku i poštuju epidemiološke mjere – navodi se na Fejsbuk stranici trebinjske bolnice.

Zbog pogoršanja situacije, posjete pacijentima zabranio je i Krizni štab Bolnice u Bijeljini.

– Odluka je donijeta s ciljem smanjenja rizika, sprečavanja i širenja korona virusa unutar zdravstvene ustanove – saopštili su iz ove zdravstvene ustanove.

Zbog širenja korona virusa, posjete pacijentima od vikenda su zabranjene i u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske u Banjaluci.

– Hospitalizovani pacijenti treba da nose zaštitnu masku pri izlasku iz bolesničke sobe i da smanje kontakte i kretanje van sobe – poručuju iz ove zdravstvene ustanove.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube