20.7 C
Banja Luka

BORCI OPET NA DNEVNOM REDU Osnovica za borački dodatak 7, 5 ili 3 KM, čija će na kraju biti zadnja

Osnovica za borački dodatak ponovo je postala glavna tema u Srpskoj oko koje se lome koplja vlasti i opozicije, ali i pojedinih boračkih udruženja.

S druge strane, osnovica za obračun mjesečnog dodatka je 3 KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava, što je uvećanje od 36,36 odsto u odnosu na osnovicu iz 2023. godine, koja je iznosila 2,20 KM.

Za poslanike opozicije i dio boračke populacije trenutna osnovica je premala i treba je uvećati, pa već stižu i prijedlozi koliko bi ona trebala da iznosi.

Tako je poslanik Narodnog fronta Radislav Dončić najavio da će predložiti u parlamentu Srpske da osnovica bude 7 KM.

Radislav Dončić pružio ruku
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Nažalost, većina poslanika slijepo sluša “velikog vođu”, pa me ne bi iznenadilo da ne ispoštuju odluku Ustavnog suda i Zakon o borcima, te da utvrđivanje osnovice za borački dodatak ostave u nadležnosti Vlade. Ako i dođe u Narodnu skupštinu sumnjam da će režimski poslanici imati hrabrosti da podrže moj prijedlog da osnova za isplatu mjesečnog boračkog dodatka bude sedam maraka za svaki mjesec u zoni ratnih dejstava. Uz inflaciju koja nas je snašla to bi se moralo i povećati – stava je Dončić.

“Borci su poniženi”

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i lider liste „Za pravdu i red“ Nebojša Vukanović slaže se da osnovica mora biti veća, te najavljuje da će i on podržati prijedlog o uvećanju, ukoliko dođe do NSRS.

Nebojša Vukanović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Ono što je činjenica jeste da su borci po ko zna koji put poniženi ali su, na žalost, sami to zaslužili svojim inertnim ponašanjem i prihvatanjem svih onih poniženja, uvreda i gaženja, koje smo mogli vidjeti od strane SNSD proteklih decenija. Borci su postali posljednja rupa na svirali – ocjenjuje Vukanović za Srpskainfo.

On ističe da javnost svaki dan može čuti informaciju kako je neki borac dobio otkaz ili kako teško živi.

Vukanović navodi da je najveći problem u Boračkoj organizaciji Republike Srpske, koja je postala dio vlasti i ne bori se za pitanja boraca već se bori da „održi privilegije ljudi koji su na čelu boračke organizacije“.

Teška ekonomska situacija

Delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Ljubiša Krunić podsjeća da je kao narodni poslanik u skupštinskim klupama najveću pažnju posvetio upravo pravima boraca.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Navodi da je jedna od sjednica, u vrijeme dok je sjedio u NSRS, bila posvećena isključivo boračkoj populaciji.

Tada je, kaže Krunić za Srpskainfo, bilo raznoraznih prijedloga, da se borački dodatak isplaćuje u visini između 5 i 10 KM.

– Sagledavali smo tada neke realne mogućnosti i tražili da izdvajanje za boračku kategoriju bude 5 KM po mjesecu učešća u ratu. Kao bivši borac, lično bih volio da moji saborci imaju 10 KM po mjesecu učešća u ratu. Međutim sagledavajući tešku ekonomsku situaciju u koju su nas doveli oni koji nisu branili i stvarali Srpsku, mislim da bi u ovom momentu iznos mogao biti 5 KM i da se s vremenom povećava – smatra Krunić.

Dodik da se odrekne 50 miliona KM

Međutim, kako dodaje on treba tražiti 7 KM, jer ni to nije nemoguća cifra.

Predlaže da se oni koji rade u javnim preduzećima i imaju dobre plate odreknu dodatka u korist boraca koji nisu zaposleni.

Drugi Krunićev prijedlog je da se predsjednik Srpske, Milorad Dodik, odrekne 50 miliona KM svog budžeta u korist boraca.

– Dodik ima budžet od 56 miliona KM, koji je ubjedljivo najveći što se tiče svih predsjednika u okruženju, a mislim i Evrope. Kada bi se Dodik odrekao tih 50 miliona KM sigurno bi se moglo isplatiti borcima 7 KM po mjesecu učešća u ratu. Zar nije bijedno da im se isplaćuje 3 KM po mjesecu?! Ispada da za strahote koje su preživljavali dobijaju 10 pfeninga po danu. Nečuveno – poručuje Krunić.

Vlada će dati konačnu riječ

Poslanik SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Mladen Ilić, ističe za Srpskainfo da se, bez obzira da li će o osnovici odlučivati NSRS i poslanici, ne može o tome raspravljati dok se o svemu ne oglasi Vlada Srpske.

Mislim da je osnovica koju je Vlada RS već donijela sasvim realna. Naravno, populistički možete tražiti da to bude 10 KM i slično, ali moramo pričati o nekoj realnosti s koliko novca za to Vlada RS raspolaže – ističe Ilić.

On kaže da ni jedan poslanik niti član Vlade ne bi bio protiv većeg iznosa, ali treba pričati o realnim stvarima za koje ima novca.

Ilić kaže da ni 10 budžeta Republike Srpske ne bi bilo dovoljno da podmiri sve potrebe, ne samo boračke populacije, već i drugih. Međutim, kako dodaje, o nekim minimalnim stvarima treba se dogovarati.

– U svakom slučaju, mislim da je iznos koji je Vlada RS donijela apsolutno opravdan. Da li može biti veći u datom momentu, vidjećemo – zaključuje Ilić.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here