Naslovna Izdvajamo Borci uputili oštar ultimatum Savčiću i ministarstvu

Borci uputili oštar ultimatum Savčiću i ministarstvu

Danas je u prostorijama Centra za kulturu “Semberija” održan zajednički sastanak Koordinacionih odbora Izbornih jedinica 5 i 6 Boračke organizacije Republike Srpske koje čine Gradske i Opštinske boračke organizacije Regije Bijeljina i Regije Doboj.

Tema sastanka bila je Razmatranje statusnog i materijalnog položaja boračkih kategorija kao i aktuelnog stanja u Boračkoj organizaciji Republike Srpske.

“U Boračkoj organizaciji je došlo do velikih podjela što nije dobro za Boračku organizaciju i populaciju za koju smo najodgovorniji i za koju smo zaduženi da predstavljamo u najboljem svjetlu. Došlo je do toga da se u zadnjih šest mjeseci bavimo sami sobom, što sigurno ne ide nikome u prilog“, rekao je poslije sastanka predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović..

„Boračka organizacija postoji 28 godina, a učešće u realizaciji boračkih problema uzele su neke organizacije koje su formirane prije tri ili šest mjeseci, a neke se formiraju, pa se raspadnu. Boračka organizacija ćuti, gleda i gubi ugled. Predsjedništvo, Skupština i nijedan drugi organ u Boračkoj organizaciji ne funkcioniše i to stanje se mora promijeniti”, dodao je Stevanović.

Risto Radić, predsjednik Opštinske boračke organizacije Lopare iznio je zaključke donesene nakon izlaganja o prvoj tački dnevnog reda koja se tiče statusa i položaja svih boračkih kategorija, pri čemu je konstatovano da se boračke kategorije nalaze u nikad gorem položaju.

On je istakao da država i vlast uvode normative borcima da bi im dala socijalnu pomoć, i da je “jadna i država i vlast u kojoj su borci socijalni slučajevi”.

“Zaključci po prvoj tački su sljedeći: tražimo od resornog ministarstva i Vlade RS da odmah umjesto najavljene pomoći socijalno ugroženim borcima, sve nezaposlene borce uvede u sistem i omogući mjesečni borački dodatak bez obzira na godine starosti; tražimo da se osnovica za obračun boračkog dodatka i ličnih i porodičnih invalidnina uveća za minimum 10%;

Tražimo da se odmah i neodložno sačini program zapošljavanja djece poginulih boraca sa periodom realizacije istog ne dužim od 6 mjeseci; tražimo da se nezaposleni borci oslobode participacije prilikom liječenja na svim nivoima pružanja zdravstvenih usluga kako u RS tako i u Brčko distriktu”, naveo je Radić.

(BN/Dešavanje u Bijeljini)