Naslovna Najnovije Borenović dao izjavu o korupciji u Prijedoru

Borenović dao izjavu o korupciji u Prijedoru

0

Predsjednik Partije demokratskog progresa, Branislav Borenović, danas je u Policijskoj upravi Prijedor, po nalogu Okružnog javnog tužilaštva, dao izjavu povodom krivične prijave koju je podnio protiv gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora, zamjenika gradonačelnika Žarka Kovačevića, odgovornih lica u Skupštini grada Prijedor i odgovornih lica iz Pravobranilaštva Republike Srpske.

Borenović je podnio prijavu zbog pogodovanja privatnom pravnom licu „MNL nekretnine“ u dva postupka zamjene gradskog zemljišta u manje od godinu dana, čime je Grad Prijedor oštećen tako što je privatno pravno lice kroz zamjene zemljišta za vrijednost od 150.000-200.000 KM dobilo zemljište vrijednosti blizu 1.500.000 KM.

– Prijavu protiv navedenih lica sam, u ime PDP-a, podnio u septembru prošle godine i danas sam pozvan da dam izjavu. Uz samu prijavu sam dostavio i 24 konkretna dokaza, javno dostupnih dokumenata i odluka, da su odgovorna lica sprovela pravne radnje koje su opštetile Grad Prijedor za milionski iznos, a pogodovale su privatnm licu. Konkretno, na djelu je slučaj visoke korupcije i po saznanju i pribavljanju dokaza o počinjenom djelu sam podnio prijavu što je i moja ustavna obaveza – rekao je Borenović.

Borenović ističe da je i nakon malverzacija sa gradskim zemljištem, zbog čega je podnio krivičnu prijavu, ista firma od Grada dobila i tender za izgradnju vrtića u vrijednosti od 3,15 miliona KM na zemljištu koje bilo predmet svjesnih zamjena parcela.

– Dakle, odgovorna lica protiv kojih sam podnio prijavu su navedenoj firmi uz vrlo sumnjivu i ekspresno brzu dvostruku izmjenu zamjenila su parcelu od početnih 147 kvadrata i 90 kvadrata parkinga za svega nekoliko mjeseci preko parcele za izgradnju vrtića, pa sve do konačne tri parcele od preko 1.300 kvadrata najatraktivnijeg građevinskog zemljišta u centru Prijedora. Na kraju tog posla privatna firma je od početnih 200 dobila preko 1.300 kvadrata, uz mizerne naknade ispod tržišne cijene, da bi na kraju dobili i tih 3,15 miliona KM za gradnju vrtića – rekao je Borenović.

Borenović kaže da se samo iz navedenog, čak i ako se izuzmemu dodatni dokazi koje je predao, jasno vidi da se radi o malverzaciji s ciljem protivpravnog pribavljanja koristi.

– Želim da vjerujem da će Okružno javno tužilaštvo Prijedor nastaviti da postupa po prijavi i da odgovorni za otuđivanje gradske imovine budu sankcionisani, a ne, kao što se desilo mnogo puta do sada, da se stane nakon davanja mog iskaza, kao lica koje je podnijelo prijavu. Ja znam da ću nastaviti da se borim protiv korupcije kao najgore pošasti u ovom društvu, ali to moraju da rade i institucija čija je to uloga i obaveza – poručio je Borenović.

(BN)  Foto:BN

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube