25.7 C
Banja Luka

Borenović: Dodik je pokazao da se potpuno pogubio i da su njegovi postupci van granica korisnog ponašanja za Srpsku

“Od samog početka mandata u Predsjedništvu BiH, bilo je jasno da se srpski član Predsjedništva Milorad Dodik ne snalazi u Sarajevu, međutim, djelovanjem na jučerašnjoj sjednici pokazao je da se potpuno pogubio i da su njegovi postupci van granica korisnog ponašanja za Srpsku”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović je podsjetio da su predsjednici svih parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske 26. jula ove godine, nakon nametnute odluke Valentina Incka, potpisali zaključak prema kojem nema uslova za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja štetnih odluka po Republiku Srpsku.

– Srpski član Predsjedništva BiH očigledno ovaj zaključak čita bez riječi „sprečavanja“, jer učestvuje u radu na način da donosi štetne odluke po Republiku Srpsku. Nevjerovatno je da glasao protiv Sporazuma o finansiranju prekogranične saradnje imeđu BiH i Srbije, za šta bi sredstva izdvojila Evropska komisija, te tako oštetio i BiH i Srbiju za milion i osamsto hiljada eura. NJegovim sumanutim ponašanjem uskraćena pomoć i nanijeta šteta stanovnicima Istočne Ilidže, gdje su Oružane snege BiH trebale da ustupe i postave pantonski most, te uskraćene donacije u vidu medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u Banjaluci, Gradišci, Bijeljini i Trebinju i još pet u FBiH.

“I još se hvali da je glasao po svojoj savjesti! Kakva je to savjest?! I kome se usput pravda da ne blokira rad Predsjedništva? Tačno, ne blokira rad te institucije, ali je blokirao djelovanje u skladu sa odlukama parlamenta Srpske. Glasaju njegovi ministri u Savjetu ministara, ministarka finansija Republike Srpske u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje, pojave se u i glasaju u parlamentu BiH i njegovi poslanici, glasa i Dodik, ali glasa na štetu Republike Srpske, a ne da je spriječi. Nema te politike koja može opravdati neodgovornost i neljudskost pri glasanju protiv donacija bolnicama, pomoć nedavno poplavljenoj opštini ili sporazuma kojim se finansijski pomaže saradnja Srbije i BiH”, kaže Borenović.

Borenović ističe da je Dodik tokom čitavog mandata očigledno potpuno pogubljen, a da je jedine oblasti gdje se on i oni oko njega dobro snalaze jesu zloupotrebe u javnim nabavkama, enormno trošenje budžetskih sredstava i korupcija od čega veliku štetu trpe svi ljudi u Republici Srpskoj i BiH.

 

(Vijesti Srpske)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here