Naslovna Najnovije Brojni zvaničnici u obilasku centralnog spomenika u BL

Brojni zvaničnici u obilasku centralnog spomenika u BL

0

Zvaničnici Republike Srpske, predstavnici grada Banjaluka i boračkih organizacija prisustvuju ceremoniji u Banjaluci u okviru koje je predviđen obilazak lokacije na kojoj se gradi centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno–otadžbinskog rata.

Ceremoniji prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, gradonačelnik Draško Stanivuković, predstavnici boračkih organizacija i građani.

Izgradnja centralnog centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno–otadžbinskog rata počela je na Vidovdan, 28. juna prošle godine, a planirani rok izgradnje je 300 dana.

Spomenik će imati 62 stuba koji simbolizuju broj brigada koje su se borile za Republiku Srpsku, u sredini će biti drvo tise, dok bi u podzemnom dijelu trebalo da budu muzej i spomen-soba.

Spomenik grade firme „Niskogradnja“ iz Laktaša, „Tekton“, „ABC solušn“ i Centar za projektovanje i konsalting iz Banjaluke.

Gradska administracija je simbolično na 30 godina postojanja Republike Srpske raspisala konkurs za idejno rješenje centralnog spomen–obilježja na lokaciji u centru grada – između Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Gradske uprave i Hrama Hrista Spasitelja.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske

(Srna) Foto: Srna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: