23.7 C
Banja Luka

Čađo i Šuvak grade u “Mlječanici” hidro-blok od 5,4 miliona KM

KOZARSKA DUBICA – Ugovor za izgradnju hidro bloka u bolnici „Mlječanica“ dobilo je preduzeće „Šumil“ iz Kozarske Dubice, koje inače predvodi grupu ponuđača u kojoj se nalazi i firma „Tehnogas“ (TGT) iz Laktaša, a na čijem je čelu bivši ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo.

Kao najuspješniji ponuđač/grupa ponuđača izabran je „Šumil“, a on je hidroblok spreman izgraditi za 5,4 miliona maraka sa obračunatim PDV-om.

Kako je naglašeno u obavještenju o dodjeli ugovora, „Mlječanica“ je primila dvije ponude, ali je prihvatljiva bila samo jedna i to upravo ona grupe ponuđača predvođene firmom „Šumil“.

Kako je CAPITAL ranije objavio, Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“ je raspisala nabavku za izbor izvođača za izgradnju hidro bloka u vrijednosti od skoro 5,5 miliona maraka sa PDV-om.

Pristigle su im dvije ponude, jedna od grupe ponuđača koju predvodi „Šumil“ iz Kozarske Dubice, a u kojoj je i „Tehnogas“, dok drugu grupu ponuđača predvodi preduzeće „Džena“ iz Gradačca.

Prva grupa ponuđača, na čijem je čelu „Šumil“ ponudila je da hidro blok izgradi za 5,4 miliona KM u roku od godinu dana, dok je druga grupa ponuđača bila spremna da isti posao uradi za 5,3 miliona maraka, ali sa nemoguće ispoštovanim rokom od, kako su naveli, sedam dana.

Kako su za CAPITAL ranije pojasnili u „Mlječanici“, sama izgradnja i puštanje u funkciju objekta hidro bloka zasniva se na principu „ključ u ruke“.

“Objekat je površine 1.500 kvadrata, a tenderskom dokumentacijom definisana je i isporuka, ugradnja i puštanje u funkciju medicinske opreme (hiperbaričnih komora)“, naglasili su ranije u „Mlječanici“.

Banjac: Nikom nismo zabranili da se prijavi

Vršilac dužnosti direktora bolnice „Mlječanica“ Darko Banjac u izjavi za CAPITAL je pojasnio da se radi o međunarodnom tenderu na koji su se prijavila dva ponuđača.

Jedan od ponuđača ne ispunjava uslove tenderske dokumentacije i pored toga je garantovao izgradnju hidro bloka za sedam dana. Drugi ponuđač ispunjava uslove tenderske dokumentacije, mogućnost žalbe je iscrpljena. Bila je mogućnost žalbe deset dana na tendersku dokumentaciju i 15 dana na odluku o dodjeli ugovora i ona je iscrpljena“, kazao je Banjac.

Ponovio je da je u pitanju međunarodni tender, da nikom nije bilo zabranjeno da se prijavi, kao što nikom nije bilo zabranjeno da se žali na tendersku dokumentaciju, niti na dodjelu ugovora.

Kazao je da ovo nije prvi tender na koji su se prijavila samo dva ponuđača, da postoje i oni na koje se javi samo jedan ponuđač, a, kako ističe, na ovaj konkretan tender se moglo prijaviti i 50 firmi iz BiH, i još više svjetskih, a zašto se nisu prijavili, tvrdi da mu je nepoznato.

Za mene je nosilac posla jedan, a s kim će on sarađivati u okviru izgradnje hidro bloka, nabavke materijala, elektro radova…. Mi u to ne možemo ulaziti, mi samo ocjenjujemo da li tenderska dokumentacije ispunjava uslove. Naravno, u okviru hidrobloka će biti izgrađene hiperbarične komore i instalacije za hiperbarične komore“, naveo je Banjac, te podsjetio da se firma „Tehnogas“  bavi i izgradnjom instalacija te da moraju ispoštovati sve norme koje se tiču hiperbaričnih komora jer inače, kako kaže, ne bi mogli proći na tenderu.

Banjac je u izjavi za CAPITAL naglasio da na ovim prostorima, „bez obzira ko šta mislio“, postoje dvije firme za ovu vrstu poslova (hiperbarične komore), a to su, kaže preduzeće „Messer“ i „TGT“ iz Laktaša.

Banjčev stranački kolega redovno dobija tendere u „Mlječanici“

Podsjećamo, kako je CAPITAL ranije objavio, firma „Šumil“ u vlasništvu Milana Šuvka dobila je brojne tendere u „Mlječanici“, a njegov sin Miloš Šuvak je član Narodne partije Srpske (NPS) na čijem čelu je Darko Banjac.

To preduzeće je ranije dobilo posao izgradnje objekta poluintenzivne njege pomenute bolnice, u vrijednosti 1,5 miliona maraka.

U januaru ove godine su pobijedili i na tenderu za sanaciju kuhinje, vrijednom skoro 90.000 maraka, a lani u decembru su potpisali ugovore za dodatnu adaptaciju kinezi sale, kao i za izgradnju, sanaciju i adaptaciju laboratorije, vrijedne preko 50.000 maraka.

Šuvak je dobio i tender za dodatnu adaptaciju i sanaciju laboratorije u vrijednosti od oko osam hiljada maraka, ali i tender za dodatnu sanaciju i adaptaciju kuhinje u sklopu „Mlječanice“, kao i ordinacija i ambulanti, vrijedne ukupno oko 30.000 KM.

(Capital)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here