Naslovna Najnovije Čija je Boska i ko sa njom nastavlja da trguje?

Čija je Boska i ko sa njom nastavlja da trguje?

0

Kome je u cilju da preuzme lokaciju u samom centru Banjaluke?

Jedna od najvećih afera u Bosni i Hercegovini – robna kuća Boska ulazi u nove poslovne poduhvate. Ili se barem samo tako čini. Nakon što je preduzeće KABOS PRO iz Beograda preuzelo većinu akcija Boske, odlučili su da spas potraže u novom kreditu. A kao zalog stave, ni manje ni više, nego objekat u samom centru Banjaluke.

Upućeni poručuju da sve miriše na dobro poznati scenario uvaljivanja jednog privrednog društva u dugove kako bi se spustila vrijednost samog objekta i mizerno prodala.

Kome je u cilju da preuzme lokaciju u samom centru Banjaluke?

Robna kuća Boska namjerava da objekat na Trgu Krajine, u centru Banjaluke, stavi pod hipoteku kako bi dobila kredit od 16 miliona maraka. Devet i po miliona marka je planirano za vraćanje duga IRB–u, a ostatak za kupovine investiicone nekretnine. Vrlo poznat scenario – poručuju upućeni.

Dobro razrađena strategija kupovine akcija preko leđa malih akcionara, nesavjesno uzimanje kredita i gomilanje dugova objekta, slučajno ili ne, na najpoželjnijoj lokaciji u Banjaluci, u samom centru.

„Očigledno je da se stari vlasnici pojavljuju kao novi vlasnici. I u cijeloj toj priči je teško definisati koji su motivi. Dobro je da se novom dokapitalizacijom rješavaju stari dugovi, ali šta će se dalje dešavati, to ćemo vidjeti“, poručuje ekonomista Zoran Pavlović.

Nestao ugovor o privatizaciji?

Sve je počelo u oktobru 2008. godine svečanim potpisivanjem ugovora o prodaji 58 odsto kapitala nekada reprezentativne robne kuće Zekstra grupaciji i Delta Real Estate-u. Prazničnu atmosferu začinili su obećanjima biznismeni Miroslav Mišković i Dragan Đurić, a bolje dane za Bosku je obećao i tadašnji predsjednik Vlade RS Milorad Dodik.

Vrijeme je prolazilo, a poslovanje robne kuće bilo pod velom tajni. U javnost su curile informacije da se na ime Boske uzimaju višemilionski krediti kod komercijalnih banaka, a da se robna kuća, emitovanjem obveznica, zadužila i kod Investiciono-razvojne banke RS. Afera „Boska“ poprimila je groteskne razmjere, kada je 2015. godine iz Vlade Republike Srpske saopšteno da je nestao ugovor o privatizaciji Boske.

„Kada nemate ugovor o kupovini, postavlja se pitanje da li je to uopšte prodano. Kada bi neko pokrenuo sudsko pitanje, i ne može se donijeti dokument, onda se ta privatizacija nije ni desila. Vlada Republike Srpske se i dalje ponaša kao da je taj dokument raspoloživ“, ističe Pavlović.

Nedugo nakon nestanka ugovora, „nestali“ su i Dragan Đurić i Miroslav Mišković, barem formalno.

Novi stari kupci

„Zekstra“ d.o.o. Banjaluka se pojavljuje kao pravno lice koje raspolaže kapitalom ove robne kuće, umjesto „Zekstra grupe“ iz Beograda. „Delta Real Estate“, Miroslava Miškovića svoj udio kapitala prodala je privrednom društvu „Kaboss Pro“ iz Beograda. Malo po malo, preduzeće Kaboss Pro postalo je većinski vlasnik Boske, nakon što je nedavno u ponudi za preuzimanje otkupilo 59 odsto akcija, te došlo do procentualnog udjela od 88 odsto.

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, direktor Kaboss Pro-a je bio Darko Đurić, inače sin suvlasnika i direktora Zekstra grupe. Zvanično, osnivač Kaboss Pro-a je privredno društvo „Girtpro Inženjering“ Beograd, čiji vlasnik je Đorđe Đurić koji je vlasnik i firme „Infiniti International Group“, kojem pripada „Prointer ITSS“ iz Banjaluke.

Sve to vodi na jednu adresu – adresu porodice Dodik

Da iza Prointera stoji Igor Dodik, odavno je javna tajna, koju niko formalno nije dokazao, ali je sam Milorad Dodik javno priznao veze svog sina i tog preduzeća.

Možda je sve ovo bila jedna od tema razgovora u Palati Predsjednika Republike Srpske tokom nedavne iznenadne posjete biznismena iz Beogarada Miroslava Miškovića i Dragana Đurića.

Da li će ove poslove da poremete mali akcionari koji otpočetka privatizacije biju pravnu bitku oko akcija Boske?

„I 2008. godine kada se pripremala prodaja Boske, podnešena je tužba s namjerom da se utvrdi stvarni kapital. Od tada do danas, sud nije zakazao nijednu raspravu. Ja sam pred Ustavnim sudom BiH pokrenuo postupak zbog neažurnosti, i Republika Srpska je zbog toga platila štetu. Stiče se utisak da to neko iz Suda opstruiše, da li to radi taj sudija ili po nečijem nalogu, ja to ne znam, ali pripremam zahtjev prema Tužilaštvu BiH da pokrene krivični postupak zbog nepostupanja prema odlukama Ustavnog suda koje kažu da mora da se održi ročište u tačno određenim terminima“, kaže Dragan Tolimir, advokat malih akcionara Robne kuća Boska.

Ukoliko bi mali akcionari dobili ovaj slučaj na Sudu, samim tim bi im bile vraćene oduzete akcije, poručuje advokat.

S obzirom da je tužba podnesena prije privatizacije i da ugovora o privatizaciji navodno nema, mali akcionari bi ponovo postali većinski vlasnici i svi kasniji kupoprodajni ugovori bi pali u vodu.

Da bi se to desilo, potrebno je nepotkupljivo pravosuđe u Republici Srpskoj.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube