23.7 C
Banja Luka

Cijene goriva u Srpskoj će mirovati za praznike

BANJALUKA – Cijene goriva na pumpama u Srpskoj su i dalje u blagom padu, ali u narednom periodu se očekuje stagnacija cijena, potvrdio je za „Nezavisne novine“ Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike.

„U narednom periodu možemo očekivati stabilne cijene, odnosno zadržaće se ovaj nivo cijena koje imamo u Republici Srpskoj, bar što se tiče nadolazećih praznika“, kazao je Trišić.

Kako je rekao, sadašnje cijene se kreću u prosjeku BMB95 2,21 – 2,30 KM/litri i dizel ED5 2,07 – 2,29 KM/litri, dok su cijene TNG-a i dalje 1,49 – 1,56 KM/litri, zavisno od regije i distributera.

Kako je za „Nezavisne novine“ rekao Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, svaki fening pojeftinjenja je od koristi prevoznicima.

„Zaustavljen rast cijena goriva na pumpama širom Srpske je jako značajan i za prevoznike, ali i za građane“, kazao je Grbić i ističe da smo svjedoci da su cijene goriva u prethodnim mjesecima stalno rasle, ali cijene prevoza se nisu mijenjale.

„Mi cijene prevoza nismo dizali ni za jedan fening unazad pet ili šest godina, čak su i pale za neke destinacije“, kazao je Grbić i ističe da ima najava da će one dodatno da padaju u narednom periodu.  Da je zaustavljeni rast cijena goriva značajan za potrošače smatra i Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor.

„Naravno da je jako bitno da padaju cijene goriva svim ljudima jer znamo da je ono glavni pokretač svega, tako da je svaki fening jeftinije gorivo spas za same potrošače“, kazala je Marićeva za „Nezavisne novine“.

Ističe da niže cijene goriva neće uticati na pojeftinjenje osnovnih životnih namirnica. „Iako cijene goriva padaju, neće se desiti da dođe do pojeftinjenja osnovnih životnih namirnica“, kazala je Marićeva i istakla da je to sigurno apsurd u svemu.

„Međutim, sigurno je da smo zadovoljni što se zaustavio rast cijena i ako u narednom periodu dođe do značajnijeg pada biće to na veliko zadovoljstvo građana“, zaključila je Marićeva.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here