20.7 C
Banja Luka

CIK BiH ima dovoljno novca da provede izbore u BiH

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine ima dovoljno sredstva da organizuje izbore na nivou cijele BiH.

Nisu tačne informacije koje su se pojavile u javnosti da je odlukom o privremenom finansiranju, novac odobren samo za provođenje izbora u Federaciji BiH, saznaje Raport u CIK BiH.

Iako su se u javnosti pojavile informacije da je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH, inače kadar SNSD-a, blokirao isplatu sredstava CIK-u za nabavku tehničke opreme za provođenje izbora po novim odredbama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmiti da time nije proveo novi zakon, to nije u potpunosti tačno.

Naime, Raport saznaje da je CIK dobio osnovna sredstva za provođenje izbora na teritoriji cijele BiH u iznosu koji je i tražio, znači oko 7,4 miliona KM.

S druge strane, u aneksu zahtjeva, kako saznaje Raport, CIK jeste naveo da im za nabavku opreme, odnosno naprednih tehnologija treba ukupno oko 33 miliona KM.

Međutim, taj zahtjev je ispostavljen prije nego što je visoki predstavnik nametnuo novi Izborni zakon BiH, prema kojem CIK može podnijeti budžetski zahtjev, koji prelazi iznos gornje granice rashoda koju utvrđuje Ministarstvo financija i trezora BiH, ukoliko je takav zahtjev u skladu s odobrenim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, potrebnim angažiranjem vanjskog osoblja i uvođenjem izbornih tehnologija.

U tom slučaju Ministarstvo finansija i trezora BiH može samo dati svoje mišljenje o tom zahtjevu, a ne može ga i korigovati.

Poznato je da budžet institucija BiH  još nije usvojen, a s obzirom na to da se za ovogodišnje izbore primjena novih tehnologija neće uvoditi na svim biračkim mjestima, kako saznaje Raport, u skladu s tim CIK BiH će tek tražiti dodatna sredstva za nabavku nedostajuće opreme.

Imajući u vidu da će se uvođenje novih tehnologija provesti tek kroz pilot projekt, CIK je već odlučio da će to biti na 144 biračka mjesta i za im neće biti potrebna prvobitno planirana sredstva u obimu koji su naveli u aneksu.

Zahvaljujući odluci visokog predstavnika iz 2022. s kojom je izmijenio Zakon o finansiranju institucija BiH, a i najnovijim izmjenama Izbornog zakona BiH, ako CIK u narednim danima i bude tražio dodatna sredstva, a Amidžić bude odbijao isplatu, Zakon u tom slučaju predviđa, da isplatu može odobriti zamjenik ministra finansija i trezora.

(Raport)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here