Naslovna Najnovije CIK BiH podnijela prijave: „Glasali“ i mrtvi za stranke

CIK BiH podnijela prijave: „Glasali“ i mrtvi za stranke

0

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je od 4 .maja, kada su raspisani opšti izbori, prema nadležnim tužilaštvima uputila 95 prijava zbog osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo, od toga 51 prijava je dostavljena od 12. do 15. decembra 2022. godine.

U saopštenju CIK-a BiH navodi se da je svaka od 51 prijave podnesena protiv političkih subjekata, jer je CIK prilikom provjera u potpisima podrške birača pronašla imena umrlih lica.

U saopštenju se podsjeća da je CIK BiH, zbog osnovane sumnje u falsifikovanje glasačkih listića, po službenoj dužnosti dostavila prijave Tužilaštvu BiH.

Takođe, sve informacije koje je CIK BiH primio od građana, a te informacije su se odnosile na zloupotrebe registracije birača izvan BiH i glasanje putem pošte, za glasanje putem mobilnog tima, za navodnu kupovinu glasova, putem prijava su dostavljene nadležnim tužilaštvima.

CIK BiH kontinuirano sve slučajeve neregularnosti iz svoje nadležnosti detaljno analizira.

Za biračke odbore i opštinske/gradske izborne komisije za koje se utvrdi odgovornost, pokrenuće prekršajne postupke, izreći novčane kazne članovima za koje se utvrdi lična odgovornost i zabraniti im rad u organima za sprovođenje izbora na period od četiri godine, a za one slučajeve za koje se u postupku pojavi sumnja u počinjenje krivičnog djela u vezi sa izbornim procesom biće podnesena prijava nadležnom tužilaštvu.

CIK BiH ističe da je primio 13 rješenja od Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona kojim se odbacuju kao neutemeljene pritužbe CIK BiH izjavljene na naredbu o nesprovođenju istrage protiv članova biračkih odbora angažovanih na biračkim mjestima na lokalnim izborima u Gradu Mostaru 2020. godine.

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona navode da ne postoje osnovi sumnje da su prijavljeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret, niti neko drugo krivično djelo na što Tužilaštvo pazi po službenoj dužnosti.

U vezi sa prijavama podnesenim nadležnim tužilaštvima protiv članova biračkih odbora, a nakon održanih lokalnih izbora 2020. godine, CIK BiH je do sada primio obavještenja samo iz Okružnog javnog tužilaštva Doboj u kojima se navodi da su podigli 48 optužnica.

Zbog sve češćih upita od članova biračkih odbora angažovanih na Opštim izborima 2022. godine u vezi sa isplatom naknada za njihov rad, obavještava se javnost da je CIK BiH, nakon provedenih administrativnih procedura, u novembru sredstva uplatila opštinskim/gradskim izbornim komisijama, odnosno početkom decembra za opštine Tomislavgrad i Velika Kladuša, koje su u obavezi da izvrše uplate na račune članova biračkih odbora.

Iz CIK-a su sugerisali svim članovima biračkih odbora kojima do sada nisu uplaćene naknade da se obrate nadležnoj opštinskoj/gradskoj izbornoj komisiji.

(Mondo Foto: Ajdin Kamber, Shutterstock)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: