Naslovna Najnovije CIK objavio: Sutra žrijebanje za mandate iz dva kantona

CIK objavio: Sutra žrijebanje za mandate iz dva kantona

0

Na osnovu rezultata provedenih posrednih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Hercegovačko-neretvanskog kantona utvrđeno je da dvije kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda: kandidatska lista Raguž Iva i kandidatska lista Vesna Šunjić, imaju identičan količnik (2,00), te da tri kandidatske liste iz reda srpskog naroda: kandidatska lista Dujmović Zora, kandidatska lista Saradžić Vesna i kandidatska lista Suša Dragica imaju identičan količnik (1,00). U skladu s članom 9.5 i 9.8 stav (1) Izbornog zakona BiH, potrebno je provesti postupak žrijebanja za dodjelu preostalih mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, i to: jednog preostalog mandata iz reda hrvatskog naroda i dva preostala mandata iz reda srpskog naroda.

Takođe, na osnovu rezultata provedenih posrednih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Srednjobosanskog kantona utvrđeno je da tri kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda: kandidatska lista Krišto Suzana, kandidatska lista Mrnjavac Boris, kandidatska lista Šimunović Ivo, imaju identičan količnik (2,00). I u ovoj situaciji potrebno je provesti postupak žrijebanja za dodjelu dva preostala mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda iz Srednjobosanskog kantona.

„Ovim putem obavještavamo javnost da će se navedena žrijebanja za dodjelu mandata iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održati sutra, 07.12.2022. godine u 11:00 sati u prostorijama Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine“ saopšteno je iz CIK-a

Postupku žrijebanja mogu prisustvovati sva zainteresirana lica, shodno odredbi člana 6. Uputstva o dodjeli i prestanku mandata.

***

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je danas na 91. sjednici razmatrala i usvojila izvještaje o provedenim posrednim izborima za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Kantona Sarajevo i Kantona 10.

Zbog identičnih količnika izvršit će se žrijebanje i to:

  • Za dodjelu drugog mandata iz reda Ostalih iz Kantona Sarajevo žrijebat će se tri kandidatske liste.
  • Za dodjelu jednog mandata iz reda bošnjačkog naroda iz Kantona 10 žrijebat će se dvije kandidatske liste.

Imajući u vidu da Skupština Kantona 10 nema izabranih zastupnika iz reda Ostalih, popuna jednog mandata vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Rezultate posrednih izbora iz Kantona Sarajevo i Kantona 10 za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH Centralna izborna komisija BiH će utvrditi nakon provedenog žrijebanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: