Naslovna Republika Srpska Bijeljina Ćuk: Izvlači se ogroman broj mrtvih

Ćuk: Izvlači se ogroman broj mrtvih

0

Pripadnici Specijalizovane jedinice Civilne zaštite Republike Srpske za traganje i spasavanje iz ruševina do sada su tragali za preživjelima na četiri lokacije u razrušenom turskom gradu Kahranmanmarašu, ali su, nažalost, prisustvovali samo izvlačenju velikog broja mrtvih, izjavio je Srni zamjenik direktora Civilne zaštite Srpske Nenad Ćuk.

Ćuk je naveo da Specijalizovana jedinica iz Republike Srpske radi sa pripadnicima Turske agencije za zaštitu i spasavanje koji dobijaju informacije o mogućim preživjelim licima i sa njima idu na tu lokaciju.

„Na terenu radi teška mehanizaciju, pošto je riječ o stambenim zgradama, gdje su betonske ploče jedna na drugoj. Ne možete ni zamisliti kako je sve poklopljeno. Rade se bušenja, pa se pokušava pomjerati ploča po ploča, kako bi se došlo do nekoga. Juče smo bili na tri-četiri lokacije i nažalost sve što smo vidjeli je izvlačenje ogromnog broja mrtvih“, ispričao je Ćuk.

On je naveo da se o broju mrtvih niko i ne usuđuje govoriti. Prema njegovim riječima, ekipa Civilne zaštite Srpske danas odlazi u sami centar grada gdje je bilo i najveće razaranje.

„Teška mašinerija sve više dolazi u grad. Prva dva dana je vladala velika konfuzija, s obzirom na ovako razoran zemljotres. Turci se sada bolje organizuju, dovlače sve više stambenih kontejnera. Čitavu noć smo slušali kako na aerodrome slijeću avioni sa humanitarnom pomoći – dušecima, ćebadima, vodom za piće, higijenskim potrepštinama“, kaže Ćuk. On je dodao da u gradu nema struje i da je komunikacija otežana, a da su juče tokom cijelog dana osjećali slabije potrese, što znači da se tlo još nije smirilo. Zemljotres magnitude 7,8 stepeni Rihterove skale, sa nekoliko snažnih naknadnih potresa, pogodio je u ponedjeljak, 6. februara, dijelove Turske i Sirije. Broj žrtava razgornog zemljotresa u Turskoj povećan je na 12.873, a prema najnovijim podacima povrijeđeno je 62.937 ljudi, saopšteno je iz Agencije za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: