34.7 C
Banja Luka

Ćutanje građana dalo zamah vlastima da galame, prijete, ucjenjuju…

Ni 28 godina nakon završetka rata naše društvo se nije oslobodilo tereta prošlosti. I dalje se naša politička scena valja u blatu suludih obećanja i podsticanja međunacionalnih tenzija. Razumijevanje, tolerancija i prihvatanje kritike, nepoznati su pojmovi političkoj eliti, a verbalno nasilje i uvrede naša su svakodnevica.

– Obećanja i velike riječi izrečene juče, već danas su zaboravljene i njihovo mjesto zauzimaju nove podvale. Kao odlika političke nezrelosti društva, javnost se iznova i iznova filuje već bezbroj puta ponovljenim floskulama, smatra politički analitičar Tanja Topić i dodaje:

„Svi smo doprinijeli ovakvom stanju duha, stanju svijesti, jer i gromoglasna šutnja, kojom je većina građana šutjela svih ovih godina dala je zamah političkim akterima da se ponašaju na ovaj način, da galame, da prijete, da ucjenjuju“.

Analitičari smatraju da vlast nije mogla da shvati šta znači imati konstruktivnu i jaku opoziciju i zato je izvršila podjelu na izdajnike i patriote. U vladajućoj stranci tek rijetki su spremni da priznaju vlastite greške.

„Ja se nadam da ne vrijeđam druge kolege poslanike i da se obraćam sa uvažavanjem i da pokušavam da sa argumentima diskutujem sa drugim kolegama. Bio sam u nekoliko prilika pogriješio i možda izletio sa nekim komentarima koji su bili pogrešno protumačeni, pa sam se znao i izviniti i mislim da to jeste u skladu sa kulturom dijaloga“, objašnjava Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

– Umjesto težnji da kao društvo, u interesu svih, postanemo razumniji, vlast je u svrhu manipulacije masama na najprimitivnije načine iskorištavala emocije poslijeratnog društva pogođenog tranzicijom, smatraju u opoziciji.

„Treba vratiti normalnost u politiku, neku vrstu racionalnog ponašanja koje treba da pokaže da li se od politike može imati neka vrsta dugoročne koristi za cijeli narod. Politika se mora vratiti programima i rješenjima“, kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Da li promjene podrazumijevaju i nova lica na našoj političkoj sceni i hoće li smjena generacija donijeti napredak i neku vrstu katarze?

„Svakako da su našem društvu potrebna nova lica i nova politika koja će se voditi smisleno i našim građanima na ozbiljan način sa stanovišta struke i nauke, bilo pravne ekonomske, pravne ili iz druge naučne oblasti, pružiti odgovor na pitanje kako izaći iz problema“, smatra Željko Raljić, predsjednik GO SDS Banjaluka.

– Često možemo čuti kako su izabrani predstavnici naroda odraz prosjeka i oličenje stavova i obrazaca ponašanja koje većina građana podržava, ako je to istina, naša stvarnost tužna je i zabrinjavajuća, smatra novinarka Ljiljana Smiljanić.

„Ono što je osnova normalne komunikacije među ljudima prije svega, pa i u javnom prostoru, jeste kućno vaspitanje. Jednostavno morate znati da nikada, u bilo kojoj situaciji nije u redu da nekoga vrijeđate, da ga verbalno napadate. Ne morate se slagati sa tom osobom, možete imati i diametralno suprotne stavove, ali to nije razlog da vrijeđate, to nije razlog da napadate“, objašnjava Smiljanić.

Valjda se zato i vrtimo u začaranom krugu stalnih političkih kriza koje uglavnom inicira vlast. Dizanjem tenzija pažnju javnosti i medija ciljano usmjerava na sporedne društvene teme, a opoziciju gura u blato neprekidnih političkih sukoba iz kojeg se teško izlazi.

(BN) Foto: ILustracija/Agencije

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here