28.7 C
Banja Luka

Da li će Novalić izbjeći robiju: Predsjedništvo BiH odlučuje o pomilovanju bivšeg premijera FBiH

Bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, osuđen na četiri godine zatvora, trenutno se suočava s mogućnošću pomilovanja, budući da je odbrana uputila molbu koju će Predsjedništvo BiH razmatrati.

Molba je stigla na adresu Ministarstva pravde BiH, nakon čega će biti formirana Komisija za pomilovanja s pet članova, koji ne mogu obavljati pravosudne funkcije. Navedena komisija će iznijeti svoje mišljenje, a konačnu odluku donijet će Predsjedništvo BiH.

Očekuje se da će glasovanje tri člana Predsjedništva privući pažnju javnosti, osobito nakon izjave Milorada Dodika u intervjuu za Klix, u kojoj je istakao da je Fadil Novalić „nepravedno presuđen“ te da su nedavno razgovarali.

„Dodikov stav može dijeliti i njegova bliska suradnica, srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović“, ističe se u članku.

Mišljenje drugog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, također nije odstupalo od ovog narativa. Komšić je komentirao presudu u slučaju „Respiratori“, podržavajući sudiju Branka Perića koji je imao izdvojeno mišljenje.

Međutim, danas je iz Komšićevog kabineta saopšteno da on neće podržati odluku o Novalićevom pomilovanju.

Ukoliko Komšić ostane pri svom ranijem stavu, a Cvijanović posluša mišljenje Milorada Dodika, to znači da će nedostajati još glas Denisa Bećirovića za jednoglasnu odluku o pomilovanju.

Čak i ako Bećirović bude protiv, ostaje mogućnost zahtjeva za pomilovanjem da prođe s 2:1 u Predsjedništvu, u korist Fadila Novalića. U tom slučaju, Bećirović može povući vitalni nacionalni interes, ali će o tom zahtjevu odlučivati dvije trećine Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, pod kontrolom Stranke demokratske akcije SDA.

Izvor: Vijesti Srpske

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here