Naslovna Najnovije Da li je BiH na korak do članstva u NATO?

Da li je BiH na korak do članstva u NATO?

Nakon što je potpisivanjem Deklaracije o evropskoj i evroatlantskoj viziji u Antaliji, izazvao oštre reakcije javnosti, predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik više puta je poručio da to ne znači put u NATO i da za to nema saglasnosti u BiH. S druge strane, informacije ministra odbrane BiH, govore nešto potpuno drugo.

Nakon povratka sa samita u Antaliji, Dodik ne prestaje da uvjerava kako je u Turskoj poručio da u Bosni i Hercegovini ne postoji saglasnost za put ka članstvu u NATO.

Nakon Dodikove izjave, ministar odbrane u Savjetu ministara BiH saopštava nešto potpuno drugo. Sifet Podžić je govoreći u okviru sesije Kruga 99 rekao da integracije nisu zaustavljene jer je napravljen program reformi za 2021. godinu koji će uskoro biti dostavljen u sjedište NATO pakta. Podžić kaže i da  je BiH  na posljednjem koraku prije samog prijema u Sjeveroatlantski savez.

Nakon povratka iz Turske Dodik na sve načine pokušava da ubijedi javnost da nema puta BIH u NATO, kažu u opoziciji.

Međutim uradio je upravo suprotno, kažu u Partiji demokratskog progresa, jer je potpisao deklaraciju u kojoj čitav pasus govori o evropskim i evroatlantskim integracijama.

Ovim je dokazano, kaže Branislav Borenović, da su svi zaključci o putu BiH u NATO koji su pod direktivom predsjednika SNSD-a usvajani u Narodnoj skupštini, bili samo još jedna  prevara građana Republike Srpske.

(BN)