Naslovna Izdvajamo Da li je Dodik nešto korisno uradio, osim što je uspješno narodne...

Da li je Dodik nešto korisno uradio, osim što je uspješno narodne pare trošio – Evo i zašto?!

0

Izraelski istoričar i predsjednik komisije Vlade Republike Srpske, koja je sačinila izvještaj o ratnim stradanjima u Srebrenici, Gideon Grief je izjavio za Haaretz da planira da objavi “pojašnjenje” tog izvještaja,

“Objavićemo pojašnjenje izvještaja u narednim sedmicama”, rekao je Greif za Haaretz u utorak, te dodao da će novi dokument predstavljati odgovor kritičarima koji su ga označili kao revizionistu, prenosi N1..

“Nismo umanjili ni jednu žrtvu. Baš ni jednu žrtvu”, rekao je Greif za Haaretz. “To je bila moja lična greška pa ćemo to ispraviti da objavimo istinu i mislim da će se ova kontroverza oko komisije značajno smanjiti.”

Međutim, na pitanje o planiranim promjenama, Greif je insistirao da se neće mnogo mjenjati “jer nema greške u broju.”

“Ovo je broj koji se spominje od početka pa nadalje, nije bilo drugačije: oko 8.000. I mi to ne iskrivljujemo; mi to prihvatamo. Naravno, mi osuđujemo zločine. A mi ćemo to učiniti još snažnije u našem pojašnjenju,” rekao je Greif.

“Teško je sa bilo kakvom preciznošću znati koliko je ljudi ubijeno nakon pada Srebrenice i nekoliko dana nakon toga”, navodi se u izvještaju.

Komisija koju je fornirala Vlada Republike Srpske tvrdi da je u Srebrenici stradalo ne više od 3500 Bošnjaka i 2000 Srba.

„Nalazi ovog izvještaja usmjereni su prije svega prema pomirenju, istini i činjenicama i u cilju mira među svim narodima“, rekao je predsjednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995, profesor iz Izraela, Gideon Greif, nakon što je Vlada Republike Srpske usvojila ovaj dokument.

Greifov advokat i član komisije koja je sačinila izvještaj, Markus Goldbach, rekao je da je Greif nedavno posjetio Banja Luku kako bi razgovarao sa rukovodstvom Republikom Srpske o ovom pitanju.

“Nakon što smo pregledali kritike i bili upoznati sa člancima koji su objavljeni, smatrali smo da je kritika bila nepravedna jer nismo imali loše namjere; nismo imali namjeru da iskrivimo istoriju, nismo imali namjeru da počinioce oslobodimo krivice”, rekao je Greif.

“Ne mijenjamo ništa. Stojimo iza našeg izvještaja, ali ćemo stvari dodatno pojasniti za javnost,” dodao je.

Menachem Rosensaft, izvršni potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, vjeruje da Greifov novi izvještaj neće promijeniti percepciju istoričara.

“Njegovo obećanje ili prijetnja da će on i njegova nesrećna komisija izdati revidirani izvještaj čini mi se prilično očajničkim pokušajem kontrole štete. Sve u svemu, da sam na mjestu Milorada Dodika, tražio bih povrat novca”, rekao je Rosensaft.

Greif je ovako govorio kada je predstavio novi izvještaj o stradanjima u Srebrenici:

(BN/N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: