Naslovna Najnovije Da li je odzvonilo FOTOGRAFISANJU LISTIĆA: Bugarski voz na slijepom kolosijeku

Da li je odzvonilo FOTOGRAFISANJU LISTIĆA: Bugarski voz na slijepom kolosijeku

0

Centralna izborna komisija BiH je izmjenila Pravilnik o provođenju izbora, kojim je između ostalog propisano da glasačke kabine budu okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatračima, što je otvorilo raspravu u javnosti da li će se na ovaj način spriječiti izborne krađe.

Predsjednik CIK, Suad Arnautović, rekao je da je novina uvedena kako bi se spriječilo fotografisanje glasačkih listića i takozvani bugarski voz, kao i zloupotreba pomoći drugog lica pri glasanju.

On je istakao da se ukida i praksa čitanja naglas imena glasača, te da se glasački listić ovjerava posebnim štambiljem i pečaćenjem biračkog spiska u posebnu kovertu nakon zatvaranja biračkog mjesta.

FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

– Na ovogodišnjim izborima prvi put se uvodi elektronska prijava za glasanje poštom ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima – rekao je Arnautović.

Vehid Šehić iz Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” smatra da je okretanje glasačkih kutija prema posmatračima dobra odluka, jer će se smanjiti zloupotrebe.

– Slikanje glasačkih listića je postala na neki način uobičajna praksa jer su to tražile određene političke stranke od svojih glasača, u zamjenu za zaposlenje, novac ili nešto drugo. Glasači su uslikanim listićem dokazivali strankama da su glasali baš za njih – ističe Šehić.

FOTO: KLIX
FOTO: KLIX

Na pitanje da li se ovim narušava privatnost glasača, odnosno da li sad postoji strah da bi posmatrači mogli vidjeti šta birač zaokružuje, Šehić ističe da se ne narušava, jer niko neće biti tako blizu biraču.

Komentarišući odluku da se ukida praksa čitanja naglas imena glasača, Šehić smatra da to nema logike.

On ističe za Srpskainfo da se imena čitaju naglas upravo kako bi se smanjile zloupotrebe. Podsjeća na primjer iz Stoca gdje je jedna osoba došla s ličnom kartom druge osobe na glasačko mjesto. Nakon što je pročitano ime te osobe, reagovao je posmatrač Koalicije „Pod lupom“, koji je prepoznao da se ne radi o toj osobi.

– Bilo je dosta slučajeva da su osobe dolazile s tuđim ličnim kartama i zato smatram da je dobro da se imena čitaju naglas – napominje Šehić.

Politikolog Darko Kuzmanović ističe da protiv tehničke novine koja predviđa da se biračima vide leđa prilikom glasanja mogu biti samo oni koji su se u prethodnim izbornim ciklusima bavili malverzacijama odnosno fotografisali glasačke listiće ili zloupotrebljavali mogućnost pomaganja pri glasanju.

– Kada je glasač sa svih strana, osim straga okružen glasačkom kutijom, a posmatrači od njega udaljeni nekoliko metara, ne postoji teoretska šansa da se naruši tajnost glasanja. Prosto je nemoguće da posmatrač ili član biračkog odbora vidi šta je birač zaokružio na glasačkom listiću koji prilikom glasanja bude zapravo zaklonjen tijelom onoga koji glasa. Upravo tu sve teorije o narušavanju tajnosti glasanja padaju u vodu i potpuno je jasno zbog čega se od strane pojedinaca i određenih grupacija baš taj aspekt tehničke izmjene u tolikoj mjeri osporava – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

FOTO: FOTO:BNTV/SCREENSHOT
FOTO: FOTO:BNTV/SCREENSHOT

Dodaje da je uvođenje elektronske prijave za glasanje putem pošte i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima značajan iskorak jer će to zaustaviti fiktivnu prijavu glasača u stranim zemljama, a samim tim i malverzacije koje su uveliko bile prisutne u prethodnim izbornim ciklusima.

– Navedene izmjene jesu ohrabrujuće ali za punu demokratičnost samih izbora potrebno je još mnogo, a prije svega uvođenje skenera glasačkih listića, ličnih dokumenata i otiska prsta, te dvokružnog izbornog sistema u izboru za sve inokosne funkcije u zemlji – počev od izbora za načelnika opštine do izbora za člana Predsjedništva BiH – kaže Kuzmanović.

Na taj način bi se, dodaje on, neutralisao ucjenjivački potencijal marginalnih političkih aktera, ali i manipulisanje izbornim procesom putem kandidata kojima je jedini cilj odvlačenje glasova glavnim rivalima.

– Svakako, ovo je veoma važan iskorak, ali da bi se posao uradio do kraja potrebno je konstantno unapređivati izborni proces kako bi se izbori u BiH jednog dana uistinu mogli nazvati praznikom demokratije – zaključuje Kuzmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: