Naslovna Izdvajamo Da li se Srpska open isplatio? Kresojević ističe „pozitivnu sliku“, Stanivuković još...

Da li se Srpska open isplatio? Kresojević ističe „pozitivnu sliku“, Stanivuković još studira ekonomiju

0

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković slavodobitno je objavio da se investicija u teniski turnir Srpska open, koji je održan prije dvije nedjelje, višestruko isplatila za samo sedam dana.

Gradonačelnik je izjavio da je grad u turnir uložio 15 miliona KM, a da je (u gradu) zabilježen promet od 41 milion KM, za sedam dana. Taj promet on je zaračunao kao povrat investicije.

„To nema nigdje. Inače, ako vam se investicija vrati u roku od dvije godine to je najsavršenija investicija. Mi ovdje imamo situaciju da se investicija tri puta vratila u roku sedam dana“, samouvjereno je objasnio Stanivuković.

Prema računici gradonačelnika, koji je student Ekonomskog fakulteta, Banjaluka je za sedam dana od 15 miliona KM napravila 45 miliona KM. Još je dodao da su gradu nakon turnira „ostale aleja, kružni tok i dvorana“ i da zbog svega gradska vlast ima želju da se „diči, hvali i ponosi“.

Gradonačelnik je ustvari ponovio informacije koje je nešto ranije otkrila Poreska uprava RS da je ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Banjaluci od 16. do 23. aprila ove godine iznosio 40,8 miliona KM. To je ukupan iznos novca koji je generisan prodajom roba ili usluga i evidentiran u Banjaluci u navedenom periodu.

Poređenja radi, u cijeloj Republici Srpskoj, ali tokom jednog dana, tzv. „Crnog petka“ (Black Friday, 26. novembra) zabilježen je promet od oko 26 miliona KM. Promet u maloprodaji u RS od 15. decembra do 2. januara, u dvonedjeljnom periodu najintenzivnijih praznika i potrošnje, iznosio je skoro 528 miliona KM.

Gradski menadžer Bojan Kresojević, ekonomista po struci, nije htio direktno da odgovori na pitanje da li je Stanivuković pogrešno predstavio ekonomske parametre, ali tvrdi da se investicija jeste višestruko isplatila, ne zbog prometa u maloprodaji, već prije svega zbog toga što je u svijet „poslata jedna pozitivna slika“.

Za podatke Poreske uprave i Stanivukovićeve tvrdnje Kresojević kaže: „To je jedan uzak dio pozitivnih efekata“.

Navodi da su Banjaluku tokom turnira posjetili brojni poslovni ljudi koji vole tenis i da su iskazali interesovanje za investicije (o tome se razgovaralo na marginama).

Pojašnjava da je Banjaluka u ukupnom trošku učestvovala sa „manje od 49 odsto sredstava“ i da grad nije učestvovao u finansiranju organizacije turnira već samo u građevinskim radovima.

Banjaluka je investirala ukupno 15,5 miliona KM, a od toga 10 miliona KM iz kreditnih sredstava.

Gradonačelnik Stanivuković u investiciju nije uračunao sredstva koja je iz budžeta i drugih stavki u turnir uložila Vlada RS, odnosno Teniski savez Republike Srpske. Još čekamo tačne podatke o tome, ali prema onome što je do sada rečeno, to nije manje od 30 miliona KM.

(Mondo)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube