Naslovna Politika Da li se u Sudu BiH brani Srpska ili Milorad Dodik?!

Da li se u Sudu BiH brani Srpska ili Milorad Dodik?!

0

U Sudu Bosne i Hercegovine nedavno je održano ročište na kojem je odloženo suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika Milošu Lukiću. Međutim ispred suda su se ponovo okupili najviši zvaničnici Republike Srpske. Da li je u pitanju podrška Republici Srpskoj ili Dodiku i stranačkim interesima funkcionera SNSD-a?

Pred početak suđenja Dodiku ispred Suda BiH, okupio se kompletan politički vrh Republike Srpske koji čine zvaničnici SNSD i drugih stranaka parlamentarne većine. Da podrže Dodika došli su i ministri, poslanici, savjetnici.. Sve je podsjećalo na organizovano okupljanje, međutim predsjednik Srpske uvjerava da nije tako.

„To meni sad stvarno imponuje kao čovjeku. Ja, evo pitajte ih nikoga nisam zvao. A ima mnogo drugih koji su htjeli doći, a doći će kad bude trebalo“, rekao je Dodik.

Okupljanje funkcionera ispred Suda BiH, kažu u opoziciji, iz više aspekata predstavljaju pogrešan potez.

„Kao što je meni nejasno zbog čega kompletno rukovodstvo Republike Srpske ili bar oni sebe tako zovu, daje legitimitet Sudu BiH za predmet za koji svi u Republici Srpskoj smatraju da je politički. Postavlja se pitanje ko radi ovdje posao? Ko vodi zemlju ako su oni svakih sedam dana u Sarajevu“, pita potpredsjednik PDP-a Milko Grmuša.

U okupljenoj grupi podrške Dodiku našli su se i predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske što je posebno naljutilo opoziciju. Pitaju zašto u proteklim decenijama, kada su brojni građani Republike Srpske, među kojima su i borci, bili procesuirani pred Sudom BiH, ovakve podrške nije bilo?

„Vidjeli smo zapravo u Sarajevu šta se dešava i kako se Boračka organizacija i ostala udruženja pojavila da štite ratnog dezertera i profitera. Republika Srpska nije na sudu i to se jednostavno mora zaustaviti. Svi ti tamo što su došli da brane imaju lični interes i ne prestavljaju boračku populaciju“, smatra Radislav Dončić, narodni poslanik iz Narodnog fronta.

Postavlja se i pitanje zloupotreba javnih resursa, jer je većina zvaničnika pred Sud BiH došla službenim vozilima, sa pratnjom i obezbjeđenjem. U godinama vladavine, kažu naši sagovornici dobro upućeni u ova pitanja, političari su međutim sami sebi skrojili zakone i pravilnike, koji im zapravo omogućavaju ovakvo ponašanje.

„Da li je to zloupotreba ili nije? Oni rado govore da njima u vršenju javne funkcije na koju su imenovani pripada 24h vozač, vozilo obezbjeđenje pratnja. Idu s njima svi i savjetnici, sekretarice, poznanici.. Kad se sve sabere pod jednu crtu onda bih rekao sljedeće: Ne bih ja pričao o zloupotrebi, ja bih radije pričao o bahaćenju“, kaže Igor Davidović iz banjalučkog Demokratskog centra.

Novo ročište zakazano je za 20. decembar, a od početka ovog suđenja, organizovano ili ne, ispred Suda BiH se okuplja Dodikova podrška. Da li to rade, kako tvrde zbog odbrane Republike Srpske ili zbog odbrane Dodika i njegove moći koju i mnogi od njih i sami crpe?

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube