Naslovna Izdvajamo Da li su nova lica donijela promjene: Mnogo započeli u Banjaluci i...

Da li su nova lica donijela promjene: Mnogo započeli u Banjaluci i Sarajevu, a zbog BLOKADA malo realizovali

0

Godina je prošla otkako su promjene pokucale na vrata Banjaluke i Sarajeva. Građani dva najveća centra, siti tradicionalne politike, odlučili su poslati u prošlost dvije partije – SNSD i SDA i dati priliku novim licima i novim politikama.

Da li su promjene ostale iza vrata ili je pružena šansa izrodila novu sadašnjost u ova dva grada?

„Dobro je što se desila promjena vlasti, ali teško je plivati zavezanih ruku“, u ovu rečenicu je politički analitičar Nebojša Tojagić smjestio suštinu nove političke priče u Banjaluci. Iako je nova gradska administracija još u predizbornoj kampanji iznijela niz planova koji počivaju na temeljima promjena, njegov utisak je da se, bar za sada, nije odmaklo daleko od ideje. “Više ništa neće biti isto”, parola je kojom su se vodili i koju je, u više navrata, gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković isticao, ali, prema riječima Tojagića, mnogo je više onoga što je ostalo isto.

Opstrukcije

Banjalučani su, priča on, očekivali mnogo, a dobili premalo – previše riječi, a tek poneko djelo. Ipak, ističe da je svjestan da su, na Stanivukovićevom putu promjena kamen spoticanja opstrukcije koje nameće većina u Skupštini grada.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– U suštini, nije se mnogo odmaklo u ovih godinu dana, ali ne smijemo zaboraviti na objektivne okolnosti zbog kojih nova vlast nije uspjela da nametne svoj način razmišljanja i da realizuje projekte koje je planirala. Naravno, razlog tome je opšte poznat – nemaju većinu u Skupštini grada, te ne mogu usvojiti budžet onakav kakav oni žele, kao ni realizovati projekte koji su prioritetni za grad – objašnjava Tojagić.

Mnogo toga je, kaže on, započeto, a gotovo ništa završeno.

FOTO: FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: FOTO: N1/SCREENSHOT

– Sve su to neki sitni pomaci. Veliki problem leži u tome što su ljudi očekivali mnogo od ove promjene; očekivali su realizaciju započetog, očekivali su i realizaciju pet prioritetnih infrastrukturnih projekata, ali evidentno je da od toga nema ništa. Očekivala se i borba protiv nepotizma, transparentniji način trošenja novca… Na kraju, iako se mjesecima govori o tome, zakazuju datumi… nije realizovana ni trakavica od rušenja terase “Kajaka”, tako da, posmatrano s te strane, građani nemaju nekog pretjeranog razloga za zadovoljstvo – zaključio je Tojagić.

Poruka partijama

Diplomirani politikolog Ljubinko Jović istakao je da se najveći značaj promjene u Banjaluci i Sarajevu ogleda u tome što su građani poslali poruku svim političkim partijama da su zamjenjive.

– Pokazalo se da se može promijeniti vlast, za koju je narod mislio da je nemoguće promijeniti, kako zbog korupcije, kriminala, tako i zbog uslovljavanja da glasaju i slično – objašnjava Jović.

U Banjaluci, gdje i živi, kaže da se promjene osjete, ali nedovoljno.

– Dobar dio obećanja gradonačelnik jeste ispunio, ali je dobrim dijelom i ograničen od strane skupštinske većine. Naravno, ne treba dozvoliti da to opozicija koristi kao izgovor, u smislu da im ne daju da rade – priča Jović i dodaje da vladajuće ne trebamo gledati kao na “mesije koje donose sigurne promjene” nego ih strogo posmatrati i pratiti njihove korake.

Rasterećenje

A, da li je promjena vlasti u Sarajevu donijela stvarne promjene za građane pitali smo političkog analitičara Vehida Šehića. On je istakao da mediji i političari daju različite odgovore na ovo pitanje, ali da najveća istina leži u riječima građana, koji kažu “lakše se diše”.

– Prema onome što ja znam i prema onome što sam čuo kroz razgovore s ljudima koji žive u Sarajevu, mogu da kažem da se dešavaju neke pozitivne stvari. Kada ste pod presijom jedne političke stranke ili koalicije godinama, nakon njihovog odlaska se osjeti rasterećenje – priča Šehić.

FOTO: O KANAL/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: O KANAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, ranije je isticala svoju želju da građanima vrati povjerenje u vlast, čemu u prilog, između ostalog, ide i potpisivanje Sporazuma o borbi protiv korupcije sa Uredom za borbu protiv korupcije.

Šehić upravo takav korak izdvaja kao put ka boljem sutra.

– Vidimo da su donijeli novi zakon o ispitivanju porijekla privatne imovine; postoji čovjek iz inostranstva koji pomaže antikorupcijskom timu i daje određene rezultate, preventivno djeluje na one koji bi eventualno kršili zakon. To sve je pokazatelj da moramo imati institucije koje će se istinski boriti protiv kriminala i korupcije – navodi Šehić.

Promjena koja se desila Sarajevu, kaže on, nosi dvije važne poruke – vladajućima da su zamjenjivi i građanima da hrabrošću mogu pobijediti apatiju koja ih već godinama odvodi „trbuhom za kruhom“.

– Promjenama se može graditi optimizam. Prvo ide kiša, pa onda sunce, ide noć, pa ide dan, godišnja doba se mijenjaju, sve ima neke svoje specifičnosti i sve se mijenja – promjene su prirodan proces. Nadam se da će ove promjene, koje su se desile Sarajevu, dati podsticaj i hrabrost građanima drugih opština i gradova da mijenjaju. Jer, ako je dobro u Sarajevu, a nije u Tuzli, Banjaluci, Mostaru… ne vrijedi ništa – zaključio je Šehić.

PRAZNIK DEMOKRATIJE

Šehić smatra da je put ka stvarnim i većim promjena u BiH – izmjena Izbornog zakona.

– Kod nas izbori nikada nisu bili praznik demokratije, kao što bi trebali biti. Ja sam najsrećniji čovjek kada građani kažnjavaju na izborima političke stranke zato što nisu zadovoljni njihovim radom; to je najbolnija kazna za njih. Ipak, da bismo to postigli, moramo raditi na izmjenama Izbornog zakona. Nažalost, svjedoci smo da se na izborima svašta radi, da se vrše pritisci, falsifikovanje izbornih rezultata, što kontaminira cijeli izborni proces i time umanjuje legitimitet novoizabranih – smatra Šehić.

(Srpska Info)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube