Naslovna Najnovije Da se ne zaboravi: ️Na današnji danas 1995. počelo NATO bombardovanje Republike...

Da se ne zaboravi: ️Na današnji danas 1995. počelo NATO bombardovanje Republike Srpske!

0

Na današnji dan 1995. godine u 2 časa i 12 minuta počelo je NATO bombardovanje Republike Srpske, koje je trajalo do 14. septembra, a u kome je stradalo više od stotinu civila.

Na položaje Vojske Republike Srpske NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 navođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona, pri čemu je korišćena radioaktivna municija sa osiromašenim uranijumom.

U jeku ratnih dejstava i borbe za odbranu Republike Srpske, na Vojsku Republike Srpske, a koja je držala front od oko 1.100 kilometara, obrušio se pored takozvane „Armije BiH“, HVO i vojske Hrvatske i NATO koji je 30. avgusta 1995. godine počeo agresija  pod nazivom „Namjerna sila“. Agresija je prekinuta 12. i 13. septembra zbog lošeg vremena, a potom je 14. septembra postignut dogovor da Vojska Republike Srpske povuče teško oružje iz takozvane Zone bezbjednosti što je i učinjeno zaključno sa 17. septembrom.

Zemlje koje su učestvovale u NATO agresiji na Republiku Srpsku su: Francuska, Italija, Holandija, Španija, Turska, Britanija i SAD. Zanimljiv je podatak da je prvi vojni napad NATO pakta bio upravo na Republiku Srpsku.

Povod za akciju NATO pod nazivom „Namerna sila” bila je eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale, 28. avgusta 1995. godine, za koju su optužene srpske snage.

Srna podsjeća da je u izvještaju nezavisne komisije iz tog perioda navedeno da „ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja”, što je potvrdio lično i Jasuši Akaši, tadašnji izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

Takođe, tadašnji komandant Unprofora, britanski general Majkl Rouz, izjavio je nakon incidenta na Markalama da se ne može utvrditi odakle je granata ispaljena, a komandant ruskog mirotvoračkog bataljona u Sarajevu, pukovnik Andrej Demurenko, koji je učestvovao u istrazi, saopštio je da su Srbi „nepravedno bili optuženi samo da bi NATO imao povod za napad”.

Prema odluci Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova iz marta ove godine, kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u RS određen je 9. septembar.

Taj datum izabran je u znak sjećanja na dan kada su u NATO bombardovanju ubijeni brat i sestra Radmila i Radenko Galinac iz naselja Grlica u Vojkovićima na srušenom mostu u naselju Semizovac kod Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: